Nieuws/Buitenland
2099006028
Buitenland

Rusland beschuldigt vergiftigde Navalny van miljoenenfraude

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

MOSKOU - Rusland begint een onderzoek tegen Aleksej Navalny, een van de meest uitgesproken critici van de Russische president Poetin. Hij zou geld dat is ingezameld voor goede doelen in eigen zak hebben gestoken, zegt een onderzoekscomité van de Russische overheid dinsdag. Het zou gaan om „grootschalige fraude.” Hoe serieus de beschuldigingen tegen de nog altijd van een vergiftiging herstellende Navalny daadwerkelijk zijn, moet nog maar blijken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Navalny wordt er door Moskou van verdacht 356 miljoen roebel (bijna 4 miljoen euro) te hebben uitgegeven dat eigenlijk was bestemd voor meerdere organisaties waarbij hij betrokken is. Het zou onder meer gaan om organisaties die zich inzetten voor mensenrechten en het bestrijden van corruptie.

Navalny werd eind augustus ernstig ziek aan boord van een Russische binnenlandse vlucht. Experts stelden later vast dat hij is vergiftigd met een novitsjok-zenuwgif. Hij overleefde die aanslag en kon na 32 dagen worden ontslagen uit een ziekenhuis in de Duitse hoofdstad Berlijn waar hij naartoe was gebracht. Rusland ontkende steevast iets met de vergiftiging te maken te hebben gehad. Poetin zou later zeggen dat als Moskou achter die aanval zit, Navalny het zeker niet had overleefd.

Verduistering

De Kremlincriticus kreeg in 2014 al een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar voor verduistering van geld bij ondernemingen. Volgens de Russische autoriteiten moest Navalny zich dinsdag in Moskou melden, wilde hij niet het risico lopen alsnog in de cel te belanden wegens schending van de voorwaarden van zijn straf. Maar volgens een woordvoerder van Navalny werkt hij nog in Duitsland aan zijn herstel. Merkel bood de Rus aan om in Berlijn medische verzorging te krijgen.