Nieuws/Binnenland
2099043734
Binnenland

Ook in hoger beroep 28 jaar cel en tbs voor Michael P.

Michael P. (linksonder )en zijn advocaten Niels Dorrestein en Sander de Korte.

Michael P. (linksonder )en zijn advocaten Niels Dorrestein en Sander de Korte.

Arnhem - Het hof in Arnhem heeft Michael P. vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. Dat is conform de eis. De advocaat van P. zegt tegen De Telegraaf dat hij ervan uitgaat dat zijn cliënt in cassatie gaat, tot teleurstelling van de familie van het omgekomen meisje.

Michael P. (linksonder )en zijn advocaten Niels Dorrestein en Sander de Korte.

Michael P. (linksonder )en zijn advocaten Niels Dorrestein en Sander de Korte.

Faber (25) verdween op 29 september 2017, tijdens een fietstocht in het gebied tussen Soest en Den Dolder. Haar lichaam werd bijna twee weken later op aanwijzing van P. gevonden in een door hem gedolven graf, in de buurt van Zeewolde. De politie was veroordeeld zedendelinquent P. op het spoor gekomen via DNA op de jas van Faber, die tijdens de massale zoektocht na haar verdwijning werd gevonden.

Verslaggever Mark Mensink was bij de rechtszaak aanwezig. Zijn tweets lees je onderaan dit artikel (vanaf circa 14.00 uur).

’Impulsief’

P. ontkende in hoger beroep opnieuw dat hij met een vooropgezet plan handelde. Zijn verklaring kwam erop neer dat hij in het bos met zijn scooter toevallig op de fietsende Faber botste. Daarna verkrachtte hij haar en dwong hij haar achterop zijn scooter mee te rijden naar een plek bij vliegbasis Soesterberg, waar hij haar naar eigen zeggen min of meer „impulsief” de keel doorsneed. Tegen het hof zei hij „oprechte spijt” te hebben.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er echter sterke aanwijzingen dat P. het slachtoffer bewust heeft staan opwachten.

Eerdere verkrachting

De dood van Faber was aanleiding om onder meer het resocialisatietraject – waar P. in zat na zijn gevangenisstraf voor een dubbele verkrachting in 2010 – tegen het licht te houden. Afgelopen maart publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een vernietigend rapport daarover. „Bij de geleidelijke terugkeer van P. in de samenleving na zijn gevangenisstraf voor een dubbele verkrachting in 2010, is totaal niet gekeken of zijn hernieuwde vrijheden een gevaar zouden opleveren voor de omgeving. Dat is slechts een van de lange rij aan fouten die door de hele keten is gemaakt”, luidde de conclusie.

De advocaat van P. zegt in de rechtszaal tegen De Telegraaf dat hij ervan uitgaat dat zijn cliënt in cassatie gaat. Daarover moet de raadsman nog in overleg met P., maar naar verwachting zal hij beroep aantekenen omdat hij bij een nieuwe rechtsgang weinig te verliezen heeft.

Ook de familie van Faber weet dat de strijd dus hoogstwaarschijnlijk nog niet gestreden is. Ze willen dat Anne recht wordt gedaan en stellen dat het om een vooropgezette moord gaat. „Alles wijst daarop en we vinden dat het hof dit ook moet erkennen. Voor ons blijft het moord”, reageert de oom van Anne tegen deze krant. Ze zouden P. het liefst levenslang zien krijgen.