Nieuws/Binnenland
2099348
Binnenland

Ruim een miljoen voor meer drugstesten in het verkeer

Een agent neemt tijdens een verkeerscontrole een speekseltest af.

Een agent neemt tijdens een verkeerscontrole een speekseltest af.

Den Haag - Drugsgebruikers in het verkeer mogen hun straf niet langer ontlopen. De politie kan in de toekomst meer drugstesten laten doen. Het kabinet trekt daar dit jaar 1,2 miljoen euro extra voor uit.

Een agent neemt tijdens een verkeerscontrole een speekseltest af.

Een agent neemt tijdens een verkeerscontrole een speekseltest af.

Vorig jaar zomer werd de drugstest in het verkeer ingevoerd. Men ging er toen van uit dat de politie 133 keer per maand een monster zou opsturen naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Maar de politie blijkt in de praktijk veel meer drugsgebruikers tegen te komen in het verkeer.

Door de beperkte capaciteit bij het NFI konden de bloedmonsters van verdachten echter niet allemaal onderzocht worden, tot frustratie van de agenten. Zo twitterde een wijkagente dit jaar nog dat ze iemand moest laten gaan die duidelijk softdrugs had gebruikt in het verkeer.

Bloedtest nodig voor vervolging

Iemand die zich verdacht gedraagt in het verkeer, krijgt eerst een speekseltest en/of een psychomotorische test voor de kiezen. Als daaruit blijkt dat de automobilist waarschijnlijk drugs heeft gebruikt, volgt een bloedtest die naar het NFI gestuurd moet worden. Alleen met zo’n officiële test kan de drugsgebruiker vervolgd worden, anders gaat hij vrijuit.

Vanwege het tekort bij het NFI mochten agenten alleen nog bij ernstige gevallen zoals een ongeluk een bloedtest laten doen. In de Kamer was hier veel protest tegen, overtreders moeten altijd vervolgd worden als ze gepakt worden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid trekt nu 1,2 miljoen meer uit voor onderzoekscapaciteit, waardoor zo’n 600 testen per maand gedaan kunnen worden.

VVD-Kamerlid Arno Rutte is ’heel tevreden’ met de investering, al denkt hij dat externe laboratoria de tests goedkoper kunnen uitvoeren dan het NFI.

SP-Kamerlid Van Nispen vindt het ’niet meer dan terecht’ dat dit nu gebeurt. „Als je een wet invoert om zo drugsgebruik in het verkeer aan te pakken, moet je er ook de middelen voor hebben. De huidige praktijk was onacceptabel.” Hij tekent wel aan dat er nog steeds andere tekorten bij het NFI zijn waardoor de organisatie nog steeds heel veel bewijs, van andersoortige misdaden, niet kan onderzoeken. „De politie en het OM kunnen nog steeds heel veel sporen niet insturen vanwege capaciteitsproblemen.”