Nieuws/Buitenland
209970849
Buitenland

Indonesische minister neergestoken op Java

JAKARTA - De Indonesische minister van Veiligheid Wiranto is donderdag neergestoken op het eiland Java. Hij stapte uit een auto toen hij werd belaagd door een man met een mes. De 72-jarige Wiranto, een oud-generaal van het Indonesische leger, is met een helikopter naar een ziekenhuis in Jakarta gebracht.

De 31-jarige verdachte is volgens de politie direct na het incident opgepakt. Hij werd overmeesterd door veiligheidsmensen. De man zou lid zijn van Jamaah Ansharut Daulah, een terreurbeweging gelinkt aan Islamitische Staat. Er is ook een 21-jarige vrouw opgepakt, maar onduidelijk is wat zij te maken heeft met de steekpartij. De twee zouden samen een stel vormen.

De plek waar Wiranto werd neergestoken, wordt streng bewaakt.

De plek waar Wiranto werd neergestoken, wordt streng bewaakt.

Onduidelijk is waarom de man het op Wiranto had gemunt. Die bracht een bezoek aan de provincie Bantam, in het uiterste westen van Java.

Volgens het ziekenhuis heeft Wiranto twee diepe steekwonden opgelopen bij het incident. Zijn situatie is stabiel, maar hij wordt wel geopereerd. Bij de aanval raakten ook drie andere mensen lichtgewond.

De benoeming in 2016 van Wiranto als minister deed veel stof opwaaien. Hij wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen in Oost-Timor. Daar braken in 1999 onrusten uit nadat een meerderheid van de bevolking in een referendum voor onafhankelijkheid had gekozen. Pro-Indonesische milities, onder leiding van Wiranto, trokken vervolgens naar het eilanddeel. Bij de gevechten kwamen honderden mensen om.