Nieuws/Buitenland
210006
Buitenland

Grote brand in flat Londen

LONDEN - UPDATE 13:47 Zeker zes mensen zijn om het leven gekomen door de brand in een torenflat in Londen. ,,Dat aantal gaat naar verwachting nog omhoog tijdens de complexe bergingsoperatie, die enkele dagen in beslag zal nemen'', meldde de politie in de Britse hoofdstad. Ten minste 74 mensen raakten gewond. Twintig slachtoffers verkeren volgens de hulpdiensten in kritieke toestand.

Het identificeren van de slachtoffers neemt volgens de politie waarschijnlijk ,,enige tijd'' in beslag. De brandweer meldde aan het eind van de ochtend dat de bluswerkzaamheden nog gaande zijn. Ook zoeken brandweerlieden nog naar slachtoffers.

De brand ontstond in de nacht van dinsdag op woensdag in een flat aan de Latimer Road in West-Londen. Volgens de politie wordt het gebouw ontruimd. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft de brand tot ,,groot incident'' bestempeld.

.

De brandweer is uitgerukt met zo'n veertig brandweerwagens en tweehonderd brandweermannen. Verder zijn nog eens twintig ambulanceteams ter plaatse. Enkele metrolijnen rijden niet vanwege de brand. Ook de A40, een belangrijke verkeersader voor West-Londen, is dicht.

Oorzaak

Volgens ooggetuigen zitten mensen door de uitslaande brand nog vast in het gebouw. Er gaan geruchten dat de brand is ontstaan door kortsluiting in een koelkast. Dit is echter nog niet bevestigd.

Nalatigheid

Bewoners van het gebouw zouden volgens The Sun eerder hebben geklaagd over de brandveiligheid. Een actiegroep, die beheerders en gemeente wees op het brandgevaar, zou de betrokken verhuurinstantie KCTMO in maart nog beschuldigd hebben van ’criminele nalatigheid als het om brandveiligheid gaat.

Bent u in Londen en heeft u iets meegemaakt van de brand? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl.