Nieuws/Buitenland
210034
Buitenland

Democraten slepen Trump voor de rechter

WASHINGTON - Ruim 190 politici van de Democratische oppositie in de Verenigde Staten slepen president Donald Trump voor de rechter. Hij had in hun ogen toestemming van het Congres moeten vragen voordat zijn bedrijven betalingen van buitenlandse overheden accepteerden.

Sinds Trump aantrad, in januari, zouden zijn ondernemingen geld hebben ontvangen van buitenlandse regeringen. Dat is volgens de Democraten een schending van de grondwet, die voorschrijft dat gekozen bestuurders geen cadeaus of betalingen mogen aannemen zonder daar eerst parlementaire toestemming voor te vragen.

Zeker dertig senatoren en 166 afgevaardigden hebben zich aangesloten bij de rechtszaak. Volgens twee betrokken politici is het de eerste keer dat zo'n groot aantal parlementariërs een president aanklaagt. Afgevaardigde John Conyers stelde dat ,,Trump zijn presidentschap lijkt te gebruiken om zoveel mogelijk winst te maken''.

Alle politici die zich hebben aangesloten bij de rechtszaak betalen een deel van de proceskosten. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. The Trump Organization heeft eerder aangegeven dat inkomsten die afkomstig zijn van buitenlandse overheden worden gedoneerd aan de Amerikaanse schatkist.