Nieuws/Binnenland
2101592757
Binnenland

Coronacrisis: woensdag 21 april

LIVE | Meer dan 200 miljoen coronaprikken gezet in de Verenigde Staten

AMSTERDAM - Al ruim een jaar worden Nederland en de wereld in de greep gehouden door het uit China overgewaaide coronavirus. Hoe snel weten we ons een weg te vaccineren uit deze crisis? Volg hier het laatste nieuws.

Dit artikel wordt gedurende de dag van updates voorzien.

21.55 - Ministerie: afstand houden belangrijk, ook voor gevaccineerden

Het is van belang dat gevaccineerden zich aan de basismaatregelen tegen het coronavirus blijven houden, zoals afstand houden, handen wassen en op openbare plekken binnen een mondkapje dragen. Dat benadrukt het ministerie van Volksgezondheid.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kwam woensdag met een nieuw advies aan de EU-lidstaten. Als twee mensen of huishoudens die volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus elkaar ontmoeten, is het niet nodig dat ze afstand van elkaar houden of mondkapjes dragen, vindt het agentschap.

„Op dit moment weten we wel dat gevaccineerden goed beschermd zijn tegen ziekte en sterfte door het virus”, reageert het ministerie. „Maar het is nog niet volledig zeker dat mensen na vaccinatie anderen niet meer kunnen besmetten met het virus.” Het kabinet vindt het daarnaast onwenselijk onderscheid te maken tussen mensen die wel en niet gevaccineerd zijn.

Het ministerie gaat de nieuwe richtlijn goed bestuderen. „Het ECDC noemt een aantal specifieke situaties waarin specifieke maatregelen versoepeld kunnen worden. In Nederland zijn we daar al mee bezig. Zo worden sommige maatregelen in de verpleeghuizen, waar veel van de bewoners en het personeel gevaccineerd zijn, stap voor stap versoepeld.”

21.00 - Meer dan 200 miljoen coronaprikken gezet in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn woensdag volgens president Joe Biden de grens van 200 miljoen coronaprikken gepasseerd. Dat gebeurde binnen honderd dagen sinds zijn aantreden.

Aanvankelijk was het Bidens plan om binnen die honderd dagen zeker 100 miljoen prikken te zetten, maar dat doel werd al op de 58e dag gehaald. Hij sprak tijdens een persconferentie van een „ongelooflijke prestatie” dat nu twee keer zoveel doses zijn toegediend.

80 procent van de 65-plussers heeft minstens één prik gehad. Het aantal sterfgevallen in deze bevolkingsgroep is sterk afgenomen. Door de miljoenen vaccinaties zijn mogelijk tienduizenden levens gespaard gebleven, stelde Biden. Er zijn in de VS officieel ruim 560.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat zijn er meer dan in ieder ander land.

Biden zei dat de VS in een nieuwe fase van de vaccinatiecampagne zijn beland. Sinds maandag kunnen alle Amerikanen vanaf 16 jaar gevaccineerd worden. De president benadrukte tijdens de persconferentie dat het vaccin gratis is en dat de vaccins nodig zijn om ook onder jongeren ernstige ziekte en sterfgevallen te voorkomen.

De president roept werkgevers op hun personeel te motiveren een coronaprik te halen. Ze worden daarnaast ook opgeroepen hun medewerkers betaald verlof te geven zodat zij zich kunnen laten inenten tegen Covid-19 en herstellen van eventuele bijwerkingen. Voor bedrijven met minder dan vijfhonderd werknemers wordt hier door de regering geld voor vrijgemaakt.

17.39 - EU ziet af van optie op extra vaccins Janssen en AstraZeneca

De Europese Unie ziet af van de extra 300 miljoen coronavaccins van Janssen en AstraZeneca waarop zij aanspraak kon maken. De opties in de contracten met beide vaccinmakers worden niet gelicht, zegt een hooggeplaatste EU-bron tegen persbureau Reuters.

De verstandhouding van de EU met AstraZeneca is verzuurd omdat de farmaceut al maanden veel minder vaccins levert dan afgesproken. Bovendien zijn er zorgen over de veiligheid van beide vaccins, die op een vergelijkbare manier werken. Zowel bij dat van AstraZeneca als dat van Janssen lijken heel soms gevaarlijke bloedstollingsproblemen te kunnen optreden.

De Europese Commissie maakte vorige week al duidelijk dat ze de voorkeur geeft aan vaccins met een ander procedé, zoals die van Pfizer/BioNTech en van Moderna. Ze onderhandelt met die eerste fabrikant over een grote nieuwe bestelling. Daarmee wil Brussel zo nodig een extra opfrisprik kunnen geven en nieuwe virusvarianten kunnen bestrijden.

17.22 - Meer meldingen over volle treinen

Reizigersvereniging Rover heeft de afgelopen drie weken 200 meldingen over volle treinen ontvangen, dat is 30 procent meer dan over de hele maand maart. Rover meldt dat reizigers vooral klagen over de treintrajecten waar de NS vanwege de coronacrisis met minder treinen is gaan rijden.

Het toegenomen aantal meldingen komt doordat meer mensen met de trein gaan. In de maand maart ging 30 procent van het ’normale’ aantal reizigers met de trein. In april is dat 40 procent. „Sinds mensen mogen winkelen op afspraak en de scholen weer open zijn is het drukker in de trein”, zegt Rover-directeur Freek bos. „We hopen dat nu er verdere versoepelingen komen de NS ook weer meer treinen inzet.”

16.56 - Maatregelen tegen te grote drukte in Giethoorn

Fietsen langs de bekende dorpsgracht van Giethoorn is vanaf Koningsdag overdag niet meer mogelijk. Steenwijkerland, waar Giethoorn bij hoort, sluit vanaf die dag voor de rest van het toeristische seizoen de wegen langs de gracht voor fietsers, zodat wandelaars de ruimte krijgen. Het was vorige zomer geregeld onmogelijk om voldoende afstand te houden in het toeristische Overijsselse plaatsje, omdat het er veel te druk was. De gemeente neemt nog extra maatregelen als dat nodig is, aldus een woordvoerder.

Steenwijkerland in de Kop van Overijssel bestaat uit tientallen kleine en grotere kernen. Het gebied is een populaire vakantiebestemming in Nederland. Daarom heeft de gemeente in meer plaatsen maatregelen genomen, zodat fietsers en wandelaars elkaar niet in de weg zitten. In diverse plaatsen is eenrichtingsverkeer ingesteld voor fietsers. Ook zijn er meer fietsverboden. Handhavers gaan controleren.

16.03 - ’Stel verpleeghuizen weer volledig open’

Ouderenorganisatie ANBO vindt het teleurstellend dat veel verpleeghuizen de coronaregels nog maar mondjesmaat hebben versoepeld, ondanks de hoge vaccinatiegraad. „De verpleeghuizen moeten weer open, om de eenzaamheid van bewoners te doorbreken na een jaar corona”, aldus de organisatie naar aanleiding van onderzoek door de Universiteit Maastricht en het Radboudumc in Nijmegen.

De universiteiten concluderen dat nog maar weinig verpleeghuizen de laatste tijd versoepelingen hebben doorgevoerd. In de meeste verzorgingshuizen is minimaal 80 procent van de bewoners ingeënt tegen het coronavirus en ongeveer 60 tot 70 procent van het personeel. De onderzoekers zeggen dat het versoepelen van bezoekersregelingen goed zou zijn voor het welzijn van de bewoners.

15.40 - RIVM meldt 8530 nieuwe besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen dinsdagochtend en woensdagochtend 8530 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er 1682 meer dan dinsdag, toen 6848 positieve tests werden gemeld. Aanvankelijk berichtte het RIVM dinsdag 6871 over nieuwe gevallen, maar dat aantal werd iets naar beneden bijgesteld.

Het aantal coronagevallen is op woensdagen vaak wat hoger dan op andere dagen. Het nieuw gemelde aantal is lastig te vergelijken met dezelfde dag een week geleden. Toen werden 5456 gemeld, maar dat lage aantal kwam door een technische storing bij de GGD’en. De volgende dag werden de niet doorgegeven gevallen alsnog gemeld.

Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 57.003 positieve testresultaten geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 8143 nieuwe gevallen per dag.

In het afgelopen etmaal zijn 18 aan corona gerelateerde sterfgevallen gemeld. Het betekent niet per se dat deze patiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd.

Rotterdam telde het hoogste aantal postitieve testen (380), gevolgd door Den Haag (329) en Amsterdam (322 nieuwe gevallen). Tilburg en Utrecht telden respectievelijk 170 en 152 nieuwe besmettingen.

15.30 - Duitse Bondsdag stemt in met omstreden nationale coronawet

De Duitse Bondsdag is zoals verwacht in meerderheid akkoord gegaan met een wetswijziging die de federale regering in staat stelt rechtstreeks coronamaatregelen op te leggen, inclusief een fel omstreden avondklok.

Bondskanselier Angela Merkel vindt dat de bestrijding van het coronavirus zoals het was geregeld met de deelstaten halfslachtig en ontoereikend is geweest. Ze heeft de wet laten aanpassen om buiten de deelstaten om in gebieden met erg veel besmettingen in te kunnen grijpen. De Bondsraad, een soort hogerhuis, buigt zich donderdag over de kwestie.

In het land van 84 miljoen inwoners zijn er momenteel bijna 5000 van de 275.000 mensen die het virus dragen, zeer ernstig ziek.

15.25 - Halsema: geen speciale maatregelen in Amsterdam op Koningsdag

In Amsterdam gelden geen speciale veiligheidsmaatregelen op Koningsdag, aanstaande dinsdag. Volgens burgemeester Femke Halsema geldt op die dag hetzelfde handhavingsregime als momenteel van kracht is, omdat de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen pas een dag later ingaan.

Tijdens een gemeenteraadsvergadering zei Halsema: „Er geldt op Koningsdag nog het regime dat we op dit moment hebben, en dat zal hetzelfde zijn als op alle andere dagen, waarbij wij vanuit het gezag bezig zijn dit zo grondig mogelijk voor te bereiden. Er zijn scenario’s gemaakt. Het gewone handelingskader geldt ten aanzien van de horeca en ten aanzien van particulieren, waarbij er met name op exces gehandhaafd wordt in de parken en op andere plekken.”

14.55 - Anderhalvemeterregel overtreden in de Bondsdag

Voormalig AFD-lid Mario Mieruch plaatst een video op Twitter waarop te zien is dat Duitse politici bij de stembussen in de Bondsdag zich niet aan de anderhalvemeterregel houden. „Terwijl het burgers binnenkort worden gedwongen om te testen in het buitenverblijf van de dierentuin, worden hier groepsknuffels uitgedeeld. Wat een farce!”

13.07 - Betogingen in Berlijn tegen extra coronamaatregelen Merkel

De politie staat in Berlijn tegenover duizenden betogers die demonstreren tegen de aangekondigde aangescherpte coronawetgeving. Agenten vuurden traangas af en gebruikten pepperspray tegen demonstranten die met flessen gooiden of over barricades probeerden te klimmen. Zeker zeven mensen zijn opgepakt vanwege agressie tegen de politie.

De wetswijziging moet woensdag worden goedgekeurd door de Duitse Tweede Kamer, de Bondsdag. In aanloop naar die stemming kwam een grote betoging op gang bij de Brandenburger Poort. Volgens mededelingen van de politie houden de demonstranten zich niet aan coronamaatregelen, zoals afstand bewaren en mondkapjes dragen. Er zijn daarvoor meer dan veertig arrestaties verricht.

De betoging tegen de coronamaatregelen.

De betoging tegen de coronamaatregelen.

De politie heeft zo’n 2200 manschappen ingezet en is bezig de betoging op te breken. De circa 8000 demonstranten worden met luidsprekers opgeroepen te vertrekken. „Vrede, vrijheid, geen dictatuur”, scanderen betogers. „Wij zijn het volk.”

Op verscheidene plekken in het centrum van Berlijn wordt woensdag betoogd tegen de coronamaatregelen, die in de ogen van demonstranten indruisen tegen de grondrechten. Momenteel worstelt het land van 84 miljoen inwoners met circa 5000 zeer ernstig zieke coronapatiënten.

Merkel vreest dat de stijging van het aantal vastgestelde besmettingen uit de hand loopt. De wetswijziging voorziet daarom in een „noodrem”, een procedure waarbij strenge maatregelen worden opgelegd als het aantal coronagevallen in gebieden te snel oploopt. Er kan dan een avondklok worden ingesteld en dat ligt in Duitsland zeer gevoelig.

De wetswijziging maakt het mogelijk om maatregelen op te leggen buiten de deelstaatsregeringen om. De Bondsdag gaat naar verwachting woensdag akkoord en donderdag kijkt dan de Bondsraad, een soort hogerhuis, ernaar.

In het centrum van Berlijn wordt woensdag betoogd tegen de coronamaatregelen.

In het centrum van Berlijn wordt woensdag betoogd tegen de coronamaatregelen.

11.32 - ’Stewards en advies alleen te winkelen moeten drukte voorkomen’

Het advies van de overheid om vooral alleen te komen winkelen en de inzet van stewards moeten vanaf volgende week te grote drukte in de winkelstraten gaan voorkomen. Dat zegt voorzitter Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Er zijn ook afspraken gemaakt met eigenaren van commerciële parkeerplaatsen om spreiding van het winkelbezoek te stimuleren wanneer de versoepelingen van de coronamaatregelen per 28 april gaan gelden.

Voor de ingang van winkels komt een personeelslid voor de deur te staan die controleert wie er binnenkomt. Dat is verplicht voor winkels met meer dan tien medewerkers. „Het belangrijkste is dat klanten alleen komen, want zo creëren we ruimte”, zegt Peters. Winkels kunnen volgens branchevereniging INretail niet op dat advies handhaven, omdat het geen verplichting is.

10.20 - Ggz-medewerkers ingeënt met coronavaccin van Janssen in Leiden

De eerste prikken in Nederland met het coronavaccin van farmaceut Janssen zijn woensdag gezet in het Leidse museum Boerhaave. Vijf ggz-medewerkers kregen de prik in het wetenschapsmuseum, onder toeziend oog van zorgminister Hugo de Jonge en burgemeester van Leiden Henri Lenferink.

Babette Engelsman, medewerkster van GGZ Rivierduinen, was de eerste die in Leiden de prik kreeg. „We hebben de prik echt wel nodig voor het werk, wij moeten soms gewoon dichtbij komen”, zei Engelsman.

De Jonge zei dat met het „zetten van het eerste Nederlandse vaccin op Nederlandse bodem een mijlpaal is bereikt.” Dinsdagavond werd duidelijk dat Nederland met het Janssen-vaccin gaat vaccineren, na het advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat de voordelen van het middel opwegen tegen de kleine kans op de bijwerking van trombose en een lager aantal bloedplaatjes.

Huisarts Sylvia van den Berg dient onder het toeziend oog van demissionair minister Hugo de Jonge de eerste prik met het Janssen-vaccin toe.

Huisarts Sylvia van den Berg dient onder het toeziend oog van demissionair minister Hugo de Jonge de eerste prik met het Janssen-vaccin toe.

07.30 - Weinig versoepelingen verpleeghuizen ondanks hoge vaccinatiegraad

Weinig verpleeghuizen hebben de laatste tijd versoepelingen doorgevoerd, ondanks de hoge vaccinatiegraad. Dat melden de universiteiten van Nijmegen en Maastricht op basis van onderzoek bij 76 verpleeghuizen, die al bijna een jaar lang worden gevolgd.

In de meeste verzorgingshuizen is minimaal 80 procent van de bewoners ingeënt tegen het coronavirus en ongeveer 60 tot 70 procent van het personeel. De onderzoekers zeggen dat het versoepelen van bezoekersregelingen goed zou zijn voor het welzijn van de bewoners.

Veel verpleeghuisbewoners zeggen nu nog te kampen met eenzaamheid, onder meer omdat er zo weinig bezoek welkom is en er verder weinig sociale interactie is. Sommige verpleeghuizen willen volgens de onderzoekers pas soepelere regels invoeren als alle bewoners volledig zijn ingeënt. Andere verzorgingshuizen hebben nog helemaal geen plan daarvoor gemaakt en een deel vindt dat in de huizen dezelfde regels moeten gelden als in de rest van het land.

07.15 - India registreert meer dan 2000 coronadoden op één dag

India heeft woensdag meer dan 2000 nieuwe sterfgevallen als gevolg van de coronapandemie geregistreerd. In het Aziatische land werden ook bijna 300.000 nieuwe besmettingen vastgesteld, het hoogste dagelijkse cijfers sinds de pandemie begon.

Een dag eerder meldde India met 1761 nieuwe sterfgevallen nog het hoogste dagcijfer tot dan toe. Een groot deel van het land zit in een lockdown vanwege de vele besmettingen met het coronavirus. Het officiële dodental steeg met 2023 nieuwe sterfgevallen naar 182.553.

In een toespraak aan het volk dinsdagavond zei premier Narendra Modi dat het land met zo’n 1,3 miljard inwoners opnieuw een groot gevecht aan het leveren is. „De situatie was onder controle tot een paar weken geleden en toen kwam de tweedecoronagolf als een storm”, zei Modi.

Een beveiliger sluit het hek van een ziekenhuis in India.

Een beveiliger sluit het hek van een ziekenhuis in India.

6.30 - Eerste prikken met Janssen-vaccin gezet

Nederland begint vanaf woensdag met de inentingen met het coronavaccin van Janssen. In de ochtend krijgt een aantal ggz-medewerkers de eerste prik met dit vaccin, in het museum Boerhaave in Leiden. Zorgminister Hugo de Jonge en burgemeester Henri Lenferink zijn daarbij aanwezig.