Nieuws/Buitenland
2101684559
Buitenland

Senaat akkoord met inperken militaire macht Trump

WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met het inperken van de militaire macht van president Donald Trump. Hij kan hierdoor niet zomaar een oorlog starten tegen Iran, daarvoor heeft hij nu toestemming van het Congres nodig.

De maatregel werd ingediend door het Huis van Afgevaardigden, kort nadat Trump opdracht had gegeven om de Iraanse generaal Qassem Soleimani te laten doden. Na de aanval heerste de angst dat het tot een groot regionaal conflict in het Midden-Oosten kon leiden. Soleimani werd in Bagdad gedood door een Amerikaanse raket.

De motie werd aangenomen met 51 stemmen voor en 44 tegen. Trump heeft al aangekondigd zijn veto uit te spreken over de maatregel. De Senaat kan dat veto verwerpen, als meer dan twee derde van de senatoren tegenstemt, maar dit voorstel had met 51 voorstemmers een minimale meerderheid. Daardoor lijkt het onwaarschijnlijk dat Trumps veto wordt verworpen.

„We moeten een krachtige boodschap uitspreken richting Iran”, aldus de Republikeinse Senator Jim Risch die tegen het inperken van Trumps macht is. „Als we onze jonge militairen hun leven laten riskeren in de oorlog, moet dat op basis van weloverwogen overleg zijn”, zei de Democratische senator Tim Kaine.