Nieuws/Buitenland
2101772124
Buitenland

Bewaker Frans consulaat in Saudi-Arabië neergestoken

JEDDAH - Een man heeft in de Saudische stad Jeddah een bewaker neergestoken bij het consulaat van Frankrijk. De aanvaller gebruikte een "scherp voorwerp" als wapen, berichten Saudische media.

Het slachtoffer raakte gewond, maar zou niet in levensgevaar verkeren. De Franse ambassade in het koninkrijk reageert boos en zegt niets een aanval op een diplomatieke post kan rechtvaardigen. De dader zou direct na de aanval zijn opgepakt door Saudische veiligheidstroepen. Het gaat volgens de plaatselijke autoriteiten om een Saudiër. De nationaliteit van het slachtoffer is niet bekend.

Over het motief voor de aanval is niets bekendgemaakt, maar de wijze waarop in Frankrijk is gereageerd op de recente dood van docent Samuel Paty heeft in sommige moslimlanden geleid tot onrust. De Franse docent had in de klas spotprenten getoond van de profeet Mohammed en is later onthoofd door een moslimextremist. De spotprenten zijn later veelvuldig getoond tijdens marsen waarin mensen solidariteit betoogden met de vermoorde docent.

De Franse president Macron heeft zich na de moord fel uitgesproken tegen islamitisch extremisme. Ook verdedigde hij het publiceren van Mohammed-spotprenten. Die uitspraken hebben in meerdere moslimlanden geleid tot demonstraties en een roep om Franse producten te boycotten. Een vermeende moslimextremist doodde donderdag drie mensen bij een kerk in kuststad Nice.