Nieuws/Binnenland
2102225512
Binnenland

’Zet losse spullen in de tuin vast’

Storm Franklin komt eraan: code oranje en windstoten tot 110 kilometer per uur

DE BILT - Storm Eunice is nog maar net weg, of de volgende storm staat ons alweer te wachten: storm Franklin. Het KNMI heeft voor zondagavond code oranje afgegeven voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied vanwege zeer zware windstoten. Code oranje geldt van 20.00 tot 23.00 uur. Op dit moment geldt code geel in het hele land.

Boven land kunnen windstoten snelheden tot 100 kilometer per uur bereiken, aan zee tot mogelijk 120 kilometer per uur. Langs de westkust, op het IJsselmeer en in het Waddengebied is kans op opnieuw een officiële storm. Volgens Weer.nl is er ook maandag nog harde wind en zijn dan windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur. Aan zee kan het dan opnieuw tot storm komen met windstoten van ruim 100 kilometer per uur.

De nieuwe storm heeft de naam Franklin gekregen. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.

De weerdiensten van Ierland, Groot-Brittannië en Nederland werken samen op het gebied van stormnamen. Als in een van die landen een code oranje of rood wordt uitgegeven voor storm, krijgt de storm een naam.

Minder treinen

Vanwege het stormachtige weer moeten treinreizigers tussen Amsterdam Centraal en Den Helder overstappen in Heerhugowaard. De treinen tussen Zaandam en Alkmaar blijven via de normale dienstregeling rijden. Eerder meldde de NS dat er vanaf 20.00 uur nog maar één intercity per uur zou rijden tussen Zaandam en Alkmaar, dat blijven er twee.

Desondanks kan de storm leiden tot meer hinder op het spoor in het noordwesten van het land, waarschuwt de NS. Reizigers wordt daarom aangeraden om de reisplanner goed in de gaten te houden.

Op enkele trajecten rijden er zondag nog geen treinen door de herstelwerkzaamheden na de storm Eunice. Er rijden nog geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn, Geldermalsen en Tiel en tussen Alkmaar en Hoorn. Arriva meldde dat er door stormschade geen treinverkeer is tussen Maastricht en Sittard.

ProRail is nu op die trajecten bezig met opruimen en herstel van het spoor. Het is nog niet precies bekend wanneer op die trajecten weer treinen rijden.

Dakplaten van het stationsgebouw in Hilversum hangen los. Hierdoor rijden er tot 18.45 uur geen treinen van en naar Hilversum. De brandweer gaat de dakplaten verwijderen, meldt ProRail. Er zijn geen treinen gestrand.

Vanwege de weersomstandigheden heeft de brandweer een gespecialiseerd team ingezet en werkt het met een hijskraan om de platen te verwijderen.

Herstelwerkzaamheden na de storm Eunice zorgden de afgelopen dagen voor veel uitgevallen treinen. Ook zondag hindert stormachtig weer het treinverkeer. De NS raadt reizigers aan de reisplanner goed in de gaten te houden.

Hinder op weg

ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen mensen die zondag de weg op gaan dat ze rekening moeten houden met windstoten en regen. Vooral in de avonduren kan er hinder zijn voor het verkeer door de weersomstandigheden.

„Door stormschade kunnen er wegen of delen daarvan worden afgesloten, houd daarom de verkeersinformatie goed in de gaten voor je de weg op gaat”, aldus de ANWB. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat voegt eraan toe dat onder meer door slagregens gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. „Ook moet het verkeer er rekening mee houden dat bomen die tijdens de storm Eunice nog net bleven staan, tijdens de nieuwe storm het laatste zetje krijgen.”

Flevowegen twittert dat op de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad vanwege de harde wind de maximumsnelheid is teruggebracht naar 70 kilometer per uur. De verwachting is dat daar aan het eind van de middag een verbod voor vrachtwagens en aanhangers moet worden ingesteld.

Vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag trok storm Eunice over Nederland. Die veroorzaakte in vrijwel het hele land grote schade en hinder.

Vluchten Schiphol geannuleerd

Schiphol heeft zondag 174 vluchten van en naar de luchthaven geschrapt. Volgens een woordvoerder komt dat door het stormachtige weer, hoewel dat niet met zekerheid voor elke geannuleerde vlucht te zeggen is.

KLM laat weten dat het zondag 78 vluchten heeft geannuleerd door het weer. Dan gaat het zowel om toestellen die zouden vertrekken als toestellen die zouden landen. Met name de harde wind die zondagavond wordt verwacht, zorgt voor geschrapte vluchten. „We begrijpen dat dit heel vervelend is voor passagiers en werken er hard aan om hen zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen”, zegt een woordvoerster. KLM raadt reizigers aan de website van de vliegmaatschappij in de gaten te houden voor informatie over hun vlucht.

Afgelopen vrijdag en zaterdag werden al veel vluchten van en naar Schiphol geschrapt. Toen raasde storm Eunice door het land.

Test- en vaccinatielocaties eerder dicht

Veel test- en vaccinatielocaties sluiten zondag hun deuren vanwege de verwachte harde wind en de nasleep van de storm Eunice. GGD Noord- en Oost-Nederland (GGD NOG) meldt dat de vaccinatielocatie in Harderwijk sinds 13.00 uur is gesloten.

„Door de storm die over ons land raasde ligt er nog te veel los materiaal, wat overlast veroorzaakt voor onze bezoekers”, meldt GGD NOG. De GGD neemt contact op met de mensen die voor zondagmiddag een afspraak hadden om die te verplaatsen.

GGD Rotterdam-Rijnmond sloot om 14.00 uur de vaccinatielocaties SS Rotterdam en Albrandswaard. De overige locaties gingen om 15.30 uur dicht. Iedereen die een afspraak had staan voor zondagmiddag, wordt afgebeld, zegt de GGD. GGD Haaglanden sloot alle testlocaties om 15.00 uur.

In Almere ging de test- en vaccinatielocatie om 16.30 uur dicht. De locatie in Almere bevindt zich in een tent. Door eerder dicht te gaan, wil de GGD Flevoland de veiligheid van medewerkers en cliënten waarborgen. Bestaande afspraken voor de locatie Almere werden verplaatst naar een andere locatie of naar een andere dag. Naar verwachting zijn alle locaties in Flevoland maandag weer open.

GGD Amsterdam sluit de vaccinatie- en testlocatie in de RAI om 18.00 uur wegens het stormachtige weer. GGD Utrecht meldt dat de vaccinatielocatie Krachtstation aan de Amerikalaan zondag een uur eerder dicht, om 20.00 uur in plaats van 21.00 uur.

Eerder deze week waren veel test- en vaccinatielocaties in het hele land eerder of helemaal gesloten vanwege de stormen Dudley en Eunice.

Schade

Verzekeraars, glaszetters, loodgieters en dakdekbedrijven zeggen overal topdrukte te ervaren vanwege het grote aantal aanvragen voor spoedhulp voor schades. Politie, ziekenhuizen en brandweer maakten al overuren net als de noodhulpdienst van de ANWB.

Verzekeraar Univé meldde zaterdag voor €3,5 miljoen aan schadeclaims te hebben binnengekregen als gevolg van stormen Eunice en Dudley, zo schat zij. Dit bedrag zal volgens Univé oplopen. Univé heeft met meer dan 600.000 brandpolissen voor huishoudens een behoorlijk deel van de markt in handen.

De koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars zegt desgevraagd zondag of maandagochtend een eerste totale omvang van die schade voor Nederland te kunnen afgeven.

Code oranje Belgische kustregio’s

In de Belgische kustregio’s is zondagavond van 21.00 tot 01.00 uur code oranje van kracht vanwege harde windstoten die worden verwacht. Het KMI meldt dat in de rest van het land code geel geldt.

Zondagavond kunnen in het kustgebied rukwinden van 100 tot 125 kilometer per uur voorkomen. In het binnenland kan de wind ook snelheden van 120 kilometer per uur halen. Dat kan gepaard gaan met onweer en hagel. In de namiddag kan de windsnelheid oplopen tot 90 kilometer per uur.

Het verschil met storm Eunice is volgens de weerdienst dat de felste rukwinden van zeer korte duur zijn en zich plaatselijk voordoen, tijdens buien. Ook maandag blijft het nog onstuimig met waarschijnlijk rukwinden van 80 tot 100 km per uur of plaatselijk wat meer.