Nieuws/Buitenland
2102247
Buitenland

Protesten Brazilië houden aan

SÃO PAULO - De Braziliaanse president Michel Temer lijkt er vier maanden voor de verkiezingen niet in te slagen protesten te bezweren. Temer heeft de initiatiefnemers van de huidige golf van protest, vrachtrijders, uiteindelijk voor een belangrijk deel hun zin gegeven.

Hij hoopte zo het door blokkades en stakingen verlamde land woensdag na negen dagen weer op gang te krijgen. Maar allerlei acties duren voort en niet alleen meer over de zeventien prijsverhogingen van de brandstof in mei.

Vrachtrijders ontstaken in woede over de laatste prijsverhoging. Temer besloot die tenslotte toch te schrappen en geeft ook korting op tolwegen. Dinsdag zijn er weer benzinestations bevoorraad door tankwagens die erin slaagden hun doel te bereiken.

Nieuwe stakingen

Maar bij de belangrijkste brandstofleverancier, de onderneming Petrobras, beginnen woensdag nieuwe stakingen. Ze zijn gericht tegen de baas bij Petrobras, Pedro Parente, en het marktgerichte hervormingsbeleid dat de boventoon voert sinds Temer aan de macht kwam in 2016.

Elders uiten Brazilianen hun ongenoegen over de falende gezondheidszorg, de corruptie, de slechte infrastructuur, de werkloosheid of de gewelddadige criminaliteit. Sommigen roepen zelfs om een militair bewind zoals dat van de jaren 1964-1985.