Nieuws/Buitenland
2102261317
Buitenland

’Forse bijdrage Nederland voor Griekse grensbewaking’

BRUSSEL - Nederland gaat naar verwachting een „forse bijdrage” leveren aan de versterking van de Griekse grensbewaking. „Er wordt gesproken over een schip en manschappen en dergelijke”, zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in Brussel voor aanvang van overleg met EU-collega’s. „Maar het is nog niet definitief, ik ben voorzichtig. Nederland doet alles wat mogelijk is.”

Om Griekenland bij te staan is behoefte aan 160 extra asielexperts, honderd extra grenswachten, zes kustwachtschepen, een vliegtuig, twee helikopters en voertuigen, medische hulp, tenten en dekens. „We hebben natuurlijk allang inzet op de Griekse eilanden”, zei de bewindsvrouw. „En we leveren al zes marechaussees en twee voertuigen aan de Bulgaarse grens.”

Het overleg is bijeengeroepen om een antwoord te vinden op de duizenden migranten en vluchtelingen die zich aan de Turks-Griekse grens hebben verzameld. De Griekse politie houdt hen tegen, soms met geweld.

’Alle noodzakelijke maatregelen’

In een verklaring die de EU-ministers naar verwachting zullen aannemen staat dat de EU en haar lidstaten „alle noodzakelijke maatregelen” zullen nemen om te voorkomen dat mensen illegaal de grens oversteken. „Ik denk dat we alles moeten doen wat juridisch mogelijk is”, zei Broekers-Knol. „Griekenland is op dit moment de buitengrens van de Europese Unie waar mensen naartoe willen, en die moet bewaakt worden.”

Griekenland heeft aangekondigd nieuwe asielaanvragen een maand niet in behandeling te nemen. De staatssecretaris verwacht van de Europese Commissie te „vernemen of stopzetten van de asielprocedure een mogelijkheid is om eventuele problemen te beteugelen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo