Nieuws
210391
Nieuws

Gamebeurs E3

Mario-bedenker op podium bij Ubisoft

Nintendo legende Shigeru Miyamoto (l) onthulde samen met Ubisoft baas Yves Guillemot de nieuwe game Mario + Rabbids: Kingdom Battle.

Nintendo legende Shigeru Miyamoto (l) onthulde samen met Ubisoft baas Yves Guillemot de nieuwe game Mario + Rabbids: Kingdom Battle.

Los Angeles - Met een diverse line-up vol verrassingen oogstte Ubisoft veel lof. Met een gastrol van Super Mario-bedenker Shigeru Miyamoto én complete verrassing Beyond Good & Evil 2 kreeg de uitgever de handen op elkaar.

Nintendo legende Shigeru Miyamoto (l) onthulde samen met Ubisoft baas Yves Guillemot de nieuwe game Mario + Rabbids: Kingdom Battle.

Nintendo legende Shigeru Miyamoto (l) onthulde samen met Ubisoft baas Yves Guillemot de nieuwe game Mario + Rabbids: Kingdom Battle.

Het was misschien wel de beste persconferenties sinds jaren die Ubisoft in het Orpheum Theatre, in Los Angeles tijdens de E3. In een broeierig uur wist het Franse bedrijf te verrassen, te verwonderen, te prikkelen en te emotioneren. En dat allemaal met een strakke show zonder te veel poespas.

De opening begon meteen goed. Niemand minder dan Nintendo legende Shigeru Miyamoto onthulde samen met Ubisoft baas Yves Guillemot de cross-over game Mario + Rabbids: Kingdom Battle. Het wordt een exclusieve titel voor de Nintendo Switch waarbij de wereldberoemde loodgieter samen met een stel irritante maar stiekem ook wel grappige albino konijnen, de Rabbids, het op moeten nemen tegen andere rotzooi trappende Rabbids. De gameplay is tactisch en komisch tegelijk; waarbij om beurten zetten gedaan worden en actie uitgevoerd wordt met kolderiek wapenarsenaal en maffe moves. Mario + Rabbids: Kingdom Battle verschijnt al op 29 augustus.

In de weken vooraf aan de E3 was al veel informatie gelekt omtrent de nieuwe Triple A-games van Ubisoft. Maar nu we ze goed in actie zagen, maakten ze toch diepe indruk. Far Cry 5 is keihard maar kent tegelijkertijd gitzwarte humor. Het open-wereld schietspel laat je het in ‘t Amerikaanse Montana opnemen tegen een gewelddadige, religieuze sekte. Het leuke is dat je verschillende AI-aangedreven sidekicks kunt inzetten waaronder een trouwe hond. The Crew 2 voegt naast auto’s deze keer over het water scherende powerboats en stuntvliegtuigjes toe aan de woeste multiplayer racegame. Assasin’s Creed: Origins speelt zich af in het oude Egypte en ziet er fantastisch uit. Hier volgen spelers het verhaal over het ontstaan van de allereerste orde van Assassins, zeilen ze op de Nijl, vechten ze met nijlpaarden en krokodillen, en beklimmen ze imposante piramides. Het moge duidelijk zijn: Assassin’ s Creed is terug van weggeweest.

Maar Ubisoft speelde niet enkel op safe. Mario + Rabbids was al een aangename verrassing, maar het bedrijf onthulde tevens Skull & Bones; een piratengame met volledige focus op zeeslagen. Denk aan de ‘naval battles’ uit Assassin’s Creed IV: Black Flag alleen dan veel uitgebreider en met de mogelijkheid om met tien spelers tegelijk, vijf tegen vijf, de zeven zeeën onveilig te maken. Een andere nieuwe titel was Starlink: Battle for Atlas. Een cartoonesk ogende, space exploratie-actiespel dat met fysieke speelgoed ruimteschepen komt. Net nu Activision zwijgzaam afscheid heeft genomen van het toys-to-life genre – een nieuwe Skylanders schittert in Los Angeles door afwezigheid – komt Ubisoft met ruimteschepen die spelers bovenop hun controller klikken, en vervolgens kunnen aanpassen met verschillende onderdelen, vleugels en wapens.

En er was nóg een nieuwe game; Transferrence. Deze Virtual Reality-titel wordt ontwikkeld door het productiebedrijf van acteur Elijah Wood, die zelf ook in de game opduikt. Het mysterieuze verhaal draait om een onderzoeksprogramma naar hersengolven uit de jaren ’90 en draait om het geheugen van Walter; een ex-soldaat met posttraumatisch stress. Als speler beleef je zijn hersenspinsels en opgeslagen herinneringen. De game deed een beetje denken aan Resident Evil 7 maar nog veel geschifter.

Maar de echte klapper was, volledig uit het niets, een waanzinnig mooie CGI-trailer van Beyond Good & Evil 2. Deze titel had niemand zien aankomen. Het origineel verscheen in 2003 en werd toentertijd door de media geprezen. Commercieel was het avonturenspel echter geen succes. Bedenker Michel Ancel streed lang voor een vervolg maar kreeg het lid op de neus. Fans bleven jarenlang smeken om een sequel en in 2008 toonde Ubisoft zowaar een glimp van een vervolg maar… daarna werd het oorverdovend stil. Nu is de game, tegen alle verwachtingen in, toch opnieuw gereboot. De prachtige trailer toont een kleurrijke, exotische wereld vol pratende dieren, vliegende auto’s en ruimtepiraten, en speelt zich af voor het eerste deel. Wanneer Beyond Good & Evil 2 uitkomt, weet nog niemand maar het is fantastisch nieuws dat Ubisoft de ballen heeft om de franchise een 2e kans te geven.