Nieuws/Buitenland
2104199657
Buitenland

Florida: geen transgenders bij schoolsporten voor meisjes

Een Amerikaans transgendermeisje op de rand van een zwembad.

Een Amerikaans transgendermeisje op de rand van een zwembad.

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft dinsdag een wet ondertekend die transgendervrouwen bant van sporten op school voor meisjes en vrouwen. Hij deed dat na maanden van moeizame onderhandelingen.

Een Amerikaans transgendermeisje op de rand van een zwembad.

Een Amerikaans transgendermeisje op de rand van een zwembad.

De Republikeinse gouverneur noemt de ban een manier om de integriteit van meisjes- en vrouwensport te beschermen. Volgens de wet mag een atleet die niet als vrouw geboren is, niet deelnemen aan vrouwensporten die gesponsord zijn door de scholen. De ban geldt niet voor kinderen uit de lagere school.

„In Florida gaan meisjes meisjessporten beoefenen en jongens jongenssporten”, aldus DeSantis bij de ondertekening van de wet.

Verschillende overheidsorganisaties - Florida High School Athletic Association en de National Collegiate Athletic Association - hadden al regels rond de deelname van atleten die een geslachtsoperatie, ook wel ’transitie’, hebben ondergaan.

Tegenstanders van de wet, met name op links - onder wie heel wat transgenders, menen dat DeSantis politieke punten wil scoren door transgenders nog meer te doen vervreemden.

Transgenderwinnaars

Voorstanders van de ban benoemen geen concrete problemen binnen de competities in Florida. Wel verwijzen ze naar Connecticut, waar transgendermeisjes verschillende atletiekwedstrijden wonnen. Atleten dienden klachten in tegen het progressieve beleid van de staat.

Florida is de meest bevolkte staat die een ban op transgender atleten invoert. Idaho werd vorig jaar de eerste staat die dergelijke maatregelen nam, dit jaar volgden Tennessee, Arkansas en Mississippi dat voorbeeld, meldt Belga. Dat liep echter niet over een leien dakje: mensenrechtenorganisatie Amercian Civil Liberties Union kondigde aan de wet in Tennessee aan te vechten, die van Idaho is momenteel geblokkeerd vanwege allerlei rechtszaken.

Juridisch gevecht

In Florida leek de wet lange tijd niet doorgevoerd te kunnen worden. Uiteindelijk werd hij vastgehangen aan een wet over ’charter schools’. Dat zijn scholen die gefinancierd worden door de overheid maar wel onafhankelijk werken van het scholensysteem van de staten. Mensenrechtenactivisten noemen dat achterpoortje een illegale manier om transgenders te kunnen discrimineren.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo