Nieuws/Binnenland
2104742698
Binnenland

’Jehovah’s Getuigen willen data misbruikonderzoek hebben’

Amsterdam - De Jehovah’s Getuigen zetten alles op alles om de uitgeschreven getuigenissen in handen te krijgen van personen die meewerkten aan een misbruikonderzoek van de Universiteit Utrecht. Deelnemers vrezen nu dat de religieuze organisatie met deze gegevens hun identiteit wil achterhalen om hen aan te spreken op het buiten hangen van de vuile was, schrijft Trouw.

Het gaat onder andere om uitgeschreven diepte-interviews en de ruwe data van de vragenlijsten die werden ingevuld door zo’n 750 leden en ex-leden. Van hen zeiden bijna 300 personen zelf misbruikt te zijn. De Universiteit Utrecht wees een verzoek om de documenten vrij te geven gedeeltelijk af, waarop de Jehovah’s Getuigen vorige week een bezwaarprocedure begonnen.

Uit het onderzoek, dat begin vorig jaar gepubliceerd werd, bleek dat de manier waarop Jehovah’s Getuigen omgaan met misbruik traumatisch is voor de slachtoffers. De organisatie, met 30.000 leden in Nederland, handelt misbruik vaak binnenskamers af. Zestig procent van de getuigen en ex-getuigen die meewerkten, gaf de omgang met misbruik zelfs het rapportcijfer 1.

Reactie Jehovah’s Getuigen

De Jehovah’s Getuigen stellen dat uitdrukkelijk niet is gevraagd om de openbaarmaking van persoonsgegevens of van welke informatie maar ook die naar een persoon kan herleiden. Het verzoek op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft volgens de Jehovah’s Getuigen alleen betrekking op de openbaarmaking van ’geanonimiseerde’ gegevens.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop