Nieuws/Buitenland
2106889384
Buitenland

’Geen plek voor haar na vernielen van democratie in Myanmar door junta’

Myanmar zet Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi (76) achter slot en grendel

Aung San Suu Kyi.

Aung San Suu Kyi.

Bangkok - Een speciale rechtbank in Myanmar heeft de afgezette burgerleider Aung San Suu Kyi veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf in de eerste van meerdere aanklachten van corruptie tegen haar.

Aung San Suu Kyi.

Aung San Suu Kyi.

Volgens een bron die bekend is met de zaak sprak de rechter het vonnis onmiddellijk na het bijeenroepen van de zitting uit. De bron wil anoniem blijven, omdat hij niet bevoegd is om met de media te spreken.

Na deze veroordeling komt Suu Kyi’s totale gevangenisstraf op elf jaar. Daarmee is een politieke comeback voor de 76-jarige Nobelprijswinnares in het Zuidoost-Aziatische land uitgesloten.

De rechtbank in Naypyidaw achtte haar schuldig aan het aannemen van steekpenningen van in totaal 600.000 Amerikaanse dollar en 11,4 kilo goud van de voormalige hoogste functionaris van de stad Yangon. Hij getuigde in oktober tegen Suu Kyi en zei dat hij haar had omgekocht in ruil voor haar steun.

Suu Kyi werd in februari vorig jaar als gekozen leider verdreven door generaal Min Aung Hlaing, die met bruut geweld optreedt tegen dissidenten. Hij zette haar vast op een geheime locatie zonder bezoek.

Volgens waarnemers probeert de junta met de rechtszaken Suu Kyi in diskrediet te brengen, nadat haar partij National League for Democracy (NLD) in 2020 meer dan tachtig procent van de zetels won bij de parlementsverkiezingen.

„Het vernietigen van de democratie in Myanmar betekent ook het wegwerken van Aung San Suu Kyi en de junta laat niets aan het toeval over”, aldus Phil Robertson, onderdirecteur van Human Rights Watch voor Azië.

Het leger beschuldigt Suu Kyi van een reeks van strafbare feiten, waaronder het schenden van de wet op staatsgeheimen uit het koloniale tijdperk en meerdere aanklachten van corruptie. In totaal hangt haar 190 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Schijnvertoning

Suu Kyi, de dochter van de overleden onafhankelijkheidsheld Aung San, ontkent alle beschuldigingen en noemde ze eerder „absurd.” De internationale gemeenschap ziet alle processen tegen haar als een schijnvertoning en heeft haar onmiddellijke vrijlating geëist.

De hoorzittingen worden gehouden achter gesloten deuren in Naypyidaw, de hoofdstad van Myanmar. De junta heeft Suu Kyi’s vijf advocaten verboden met de media te spreken, omdat hun commentaar het land zou kunnen destabiliseren, aldus de generaals.

Het leger van Myanmar terroriseert de eigen bevolking al decennialang met bruut geweld. Luchtaanvallen, moordpartijen, verkrachtingen en het platbranden van dorpen gaan onophoudelijk door sinds de militairen in februari de macht grepen en hebben zich verspreid van grensgebieden met etnische minderheden naar centrale delen van het land.

Sinds de staatsgreep verkeert het land in chaos. Volgens de Myanmarese organisatie voor politieke vluchtelingen AAPP zijn zeker 1.794 mensen omgekomen bij geweld door het leger. Maar het werkelijke aantal ligt vermoedelijk aanzienlijk hoger.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop