Nieuws/Binnenland
210721
Binnenland

Stakingen NS gaan door

NS-personeel gaat staken voor behoud van banen. Vanmiddag heeft de NS-directie het ultimatum van FNV Spoor naast zich neergelegd.

Binnen een paar dagen beginnen prikacties op verschillende locaties in Nederland. Zesduizend FNV-leden doen er volgens bestuurder Henri Janssen aan mee. Ze leggen het werk neer met verrassingseffect, zodat NS niet tijdig tegenmaatregelen kan nemen.

„De actiebereidheid is groot. NS-personeel wil dat hun werkgever stopt met de krimp en het steeds verder uitkleden van het Nederlandse spoorbedrijf. NS moet weer gaan meebieden op regionale lijnen en de stationswinkels in eigen beheer houden. Ook eisen we altijd twee conducteurs op alle dubbeldekkers”, aldus Janssen.

Treinreizigers gaan hier volgens hem zeker last van krijgen. „Maar we zullen hen kort voor iedere actie proberen te informeren, zodat zij er rekening mee kunnen houden. Onze strijd is niet tegen de reiziger en in feite ook niet tegen NS. We willen juist dat NS sterk blijft.”

NS zegt in een reactie nog genoeg aanknopingspunten te zien voor verder overleg. „Dat hebben we vandaag ook laten weten. Jammer dat FNV Spoor wil staken. We roepen onze medewerkers op daarvan af te zien”, zegt de woordvoerder.