Nieuws/Binnenland
210735
Binnenland

Informateur nodigt SP-leider Roemer uit

Rutte: zaak is ingewikkeld

DEN HAAG - UPDATE 18.20 uur - VVD-leider Mark Rutte houdt een „sterke voorkeur” voor een meerderheidskabinet van vier partijen. Dat zei hij woensdagmiddag na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink. „De zaak is ingewikkeld”, aldus Rutte.

Hij herhaalde dat er snel een kabinet moet komen. Voor een meerderheidskabinet met VVD, CDA en D66 als het zogenoemde ’motorblok’, zijn nog drie opties mogelijk: met ChristenUnie, SP of PvdA. Rutte wilde geen voorkeur uitspreken. „Alles wat ik er over zeg helpt niet.”

’Alleen maar ingewikkelder’

CDA-voorman Sybrand van Haersma Buma, die na Rutte naar de informateur ging, benadrukte eveneens dat het niet makkelijker is geworden een meerderheidscoalitie te vinden. Een voorkeur voor een vierde partij wil hij net als Rutte niet geven. Buma ziet niets in een minderheidskabinet of een gedoogconstructie. „Dan hebt je ook afspraken met een partij nodig.”

Tjeenk Willink staat voor een moeilijke opdracht. D66 wil niet met de ChristenUnie en de PvdA wil na de verkiezingsnederlaag in de oppositie. De PVV is voor bijna alle partijen geen optie.

Gesprek met Roemer

De informateur gaat donderdagochtend nog eens met SP-voorman Emile Roemer praten. De SP zou met VVD, CDA en D66 een meerderheidskabinet kunnen vormen, maar houdt tot dusver de boot af.

De SP heeft zijn kiezers belooft niet met de VVD in zee te gaan, maar wordt wel aan de onderhandelingstafel gewenst door de drie andere partijen.

Eerdere besprekingen mislukt

Maandag mislukte de besprekingen van VVD, CDA en D66 met GroenLinks om te gaan onderhandelen over een kabinet. Het liep stuk op het vluchtelingenvraagstuk. Het besluit van GroenLinks om niet verder te gaan, leidde tot veel onbegrip bij de drie andere partijen.