Nieuws/Binnenland
2107664814
Binnenland

Fans vieren titel Ajax met bier en vuurwerk

Amsterdam laat korte tijd feestje bij stadion toe: agenten op afstand

AMSTERDAM - Supporters van Ajax vieren zondag in de binnenstad van Amsterdam de 35e landstitel van hun club. Na het laatste fluitsignaal tegen FC Emmen (4-0) klonk op de pleinen en in de straten massaal gejuich. Ook werd er op veel plekken vuurwerk afgestoken. Dat gebeurde ook al bij de doelpunten die Ajax tegen Emmen maakte. Bij het stadion keert de rust inmiddels enigszins terug. Een klein groepje supporters staat nog te hossen bij het stadion, waar door de gemeente korte tijd een feestje werd toegestaan.

Onze verslaggever Mascha de Jong is in Amsterdam en brengt live verslag uit. Haar tweets vindt u onderaan dit bericht.

Er stonden op zeker moment 12.000 Ajax-fans bij de Johan Cruijff ArenA, maakte de gemeente zondagavond bekend. De supporters zagen aan het einde van de middag de spelers met de schaal op het parkeerdek verschijnen. Het zou gaan om een spontane actie. De gemeente zegt er bewust voor gekozen te hebben om niet te handhaven, al werd Ajax na enige tijd wel verzocht het feestje te beëindigen. Agenten bleven op afstand. „De driehoek heeft het even aangekeken en laten gebeuren”, aldus een woordvoerder.

De politie heeft niet hoeven in te grijpen tegen verstoringen van de openbare orde, zo stelt de gemeente. Wel zijn vijftien mensen gearresteerd voor onder meer het bezit van vuurwerk of wapens.

Amsterdam erkent dat het „veel te druk was ” tijdens en na de wedstrijd. Echter zou de keuze om niet in te grijpen er volgens de gemeente wel voor hebben gezorgd dat er geen massale verplaatsing van supporters naar de open terrassen van de binnenstad zou plaatsvinden. De politie heeft de uitstroom van supporters weg van het stadion begeleid, om opstoppingen te voorkomen.

’Fans niet negeren’

„Wij kijken zeker naar onze verantwoordelijkheid, maar gezien de enorme hoeveelheid fans die zich buiten had verzameld was dit waarschijnlijk wel beter dan het negeren”, laat Ajax weten in een verklaring.

Rond 18.30 uur stond de politie bij de ingang van het naastgelegen treinstation om de toestroom van mensen in goede banen te leiden en grote drukte op perrons te voorkomen. Een aantal groepen supporters stonden toen nog te praten, verspreid over het terrein rondom de ArenA in Zuidoost. In de stad zijn her en der arrestaties verricht vanwege openbare overlast en dronkenschap.

Er brak eind van de middag om onbekende redenen een vechtpartij uit, waarbij iemand bewusteloos zou zijn geslagen. Een traumahelikopter werd aanvankelijk ingeschakeld, maar bleek later toch niet nodig. Hoe het verder met het slachtoffer is, is niet duidelijk.

Terrasje pakken

Ook in de stad zelf was het druk. De meeste fans kwamen samen bij de terrassen op het Rembrandtplein en het gebied op de Wallen. Op de pleinen en in de straten van de hoofdstad klonk massaal gejuich toen Ajax de overwinning binnenhaalde.

Burgemeester Femke Halsema heeft een noodverordening afgekondigd voor het Leidseplein en omgeving. Terrassen op het Leidseplein blijven ook dicht. Rond het Museumplein is weinig te beleven. De gemeente heeft sinds 20 april grote hekken om het grasveld geplaatst zodat niemand er meer bij kan. Het grasveld wordt vervangen.

Tekst gaat door onder de foto.

Veel Ajax-supporters zijn naar huis gegaan en ook veel politiebussen zijn weggereden. Kroegjes bij de ArenA en in het stadscentrum waar voetbalfans nog stonden te feesten zijn gesloten. Op veel plekken is meer politie op de been dan fans.

De gemeente Amsterdam riep voetbalsupporters op niet meer naar de Johan Cruijff Boulevard bij de ArenA te komen. Het was er te druk, meldt de gemeente op Twitter.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo