Nieuws/Buitenland
2108331938
Buitenland

Mondkapje grotendeels verplicht in buitenlucht Tsjechië

PRAAG - In Tsjechië is woensdag nu ook buitenshuis een vergaande mondkapjesplicht van kracht geworden. Binnen de bebouwde kom van steden en gemeenten is mond- en neusbedekking verplicht.

Uitzonderingen gelden onder meer indien een afstand van meer dan twee meter kan worden aangehouden, evenals tijdens het sporten. Zelfs in de auto moet een mondkapje worden gedragen als mensen van buiten het gezin meerijden.

Een mondkapjesplicht in de buitenlucht gold in Tsjechië al van half maart tot half juni tijdens de eerste fase van de pandemie.

Vanaf donderdag gelden verdere beperkingen in bewegingen en contacten met andere mensen om het coronavirus te beteugelen. Uitgezonderd van de maatregelen zijn reizen naar het werk, boodschappen doen en doktersbezoek. Verder sluiten tot 3 november alle winkels, behalve voedingswinkels, drogisterijen en apotheken.

Piek

Het aantal coronabesmettingen bereikte dinsdag een piek met 11.984 nieuw bevestigde gevallen, meldden de autoriteiten woensdag. Het totaal aantal besmettingen in Tsjechië steeg tot bijna 194.000.

Ook de Tsjechische vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamáček, heeft positief getest op het coronavirus. Hamáček (41) is leider van de Sociaal-Democratische Partij en ook hoofd van het crisiscomité dat de logistieke inspanningen coördineert om de coronapandemie tegen te gaan.

Tsjechië heeft bijna 10,7 miljoen inwoners. Sinds het begin van de pandemie zijn meer dan 1600 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het is een van de landen in Europa met de hoogste besmettingspercentages per 100.000 inwoners.