Nieuws/Buitenland
210912
Buitenland

Congreslid Steve Scalise neergeschoten

Gewonden bij schietpartij Virginia

Alexandria - UPDATE 17.05 uur - Bij een schietpartij in de Amerikaanse staat Virginia zijn woensdag meerdere gewonden gevallen. Er zouden vijf mensen zijn neergeschoten, aldus Amerikaanse media. Een van de gewonden is Steve Scalise, de fractievoorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.

Rond 07.30 uur uur lokale tijd vond de schietpartij in Alexandria plaats. Scalise en een aantal medewerkers waren aan het honkballen toen er werd geschoten. Er waren zeker vijftien parlementsleden en een onbekend aantal politiemensen van de parlementsbewaking bij die training.

Nadat de schutter het vuur had geopend, schoten politiemensen terug. De dader is daarbij neergeschoten en aangehouden. Onder de gewonden zijn twee beveiligers.

Politie identificeert schutter

De Amerikaanse autoriteiten hebben de identiteit van de schutter bekendgemaakt. Het gaat om de 66-jarige James T. Hodgkinson uit Belleville in de staat Illinois, meldde de Washington Post.

Het motief voor de schietpartij is niet duidelijk. De FBI heeft het onderzoek naar de schietpartij inmiddels van de politie overgenomen.

’Republikein of Democraat?’

De man die het vuur opende op sportende Amerikaanse parlementariërs in Alexandria zou vooraf hebben gevraagd of het om Republikeinen of Democraten ging, berichten verschillende Amerikaanse media. De schutter zou een blanke man van in de veertig zijn in hardloopkleding.

Een ander Congreslid dat bij de schietpartij was, Mo Brooks, verklaarde voor Amerikaanse media dat Scalise in de heup werd geraakt en geen levensbedreigende verwondingen had. De schutter zou het vuur hebben geopend met een semi-automatisch wapen. Brooks telde vijftig tot honderd schoten.

Steve Scalise

Steve Scalise

’Een echte vriend en patriot’

De Amerikaanse president Donald Trump noemt in een reactie op Twitter het neergeschoten Congreslid Steve Scalise ,,een echte vriend en patriot”. Volgens Trump is hij ,,zwaargewond maar zal hij geheel herstellen”. Onze gedachten en gebeden zijn bij hem, aldus Trump.

Goede doel

Het ging om een honkbalteam van de Republikeinen dat trainde voor een jaarlijkse partij tegen Democraten. Die zou donderdag plaatsvinden.

Steve Scalise is in de Republikeinse fractie verantwoordelijk voor de discipline tijdens bijvoorbeeld stemmingen, de zogenoemde whip.