Nieuws/Binnenland
2109360667
Binnenland

Leerling: ’het was niet expres’

School in maag met Hitlergroetfoto

Een leerling van het Winkler Prins college in Veendam maakt op de eindexamenfoto in DvhN de Hitlergroet.

Een leerling van het Winkler Prins college in Veendam maakt op de eindexamenfoto in DvhN de Hitlergroet.

Veendam - UPDATE 15.20 UUR Scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam zit in de maag met een vrolijke eindexamenfoto waarop een leerling de Hitlergroet lijkt te maken.

Een leerling van het Winkler Prins college in Veendam maakt op de eindexamenfoto in DvhN de Hitlergroet.

Een leerling van het Winkler Prins college in Veendam maakt op de eindexamenfoto in DvhN de Hitlergroet.

De school gaat ’zo snel mogelijk in gesprek’ met de eindexamenkandidaat en zijn ouders.

De foto staat donderdag prominent afgedrukt in de feestelijke eindexamenspecial bij het Dagblad van het Noorden.

De opvallende pose van een leerling was een alerte twitteraar opgevallen. De reacties op de actie variëren. Sommigen spreken schande van de actie, andere benadrukken dat het om een kind gaat.

Dat ben ik!

Een pas gediplomeerde jonge Veendammer herkent zichzelf op de krantenfoto en laat in een reactie weten: „Dat ben ik op die foto! Daar ben ik 100% zeker van. En ik kan jullie zeggen dat het niet expres was. We stonden allemaal te swingen, dit is een momentopname. Het is pech dat ik er zo op sta.”

Hij zegt ’honderden reacties’ te krijgen. „Mensen zien het in de krant. Ik ben juist antifascistisch. Bovendien ben ik van Poolse afkomst en heb familie verloren in Auschwitz. Ik ben geen idioot. Ik ben zeker geen nazi of zoiets. Straks kan ik hier niet meer over straat in Veendam.”

Sentimenten

De Groningse school zegt dat van extremistische sentimenten onder deze groep havo-vwo leerlingen geen sprake zou zijn. Bestuurder Ferdinand Vinke is dan ook verrast: „We weten om wie het gaat, het is er één van ons. We vragen de leerling en zijn ouders om langs te komen.”

De foto is volgens hem gemaakt van een hossende menigte die door de directeur die even dj was werd opgezweept. „Zoals we het nu zien hopen we dat er sprake is van een ongelukkige momentopname.” Vinke zegt dat de leerling ook niet bekend zou zijn vanuit de extreem rechtse hoek. Hij zou onderdeel uitmaken van een ’sociale groep’ op school.

Fotograaf

Fotograaf Jaspar Moulijn maakte de foto. „Er stonden 150 kinderen voor me te bewegen, toen deze foto genomen werd. Ik heb het dus ter plekke niet gezien. Er gebeurde veel.” De foto moest woensdagavond bovendien door naar de krant „Dus snel in de auto gestapt en de foto’s doorgestuurd. Vanmorgen zag ik het pas in de krant en dacht ’O-je’.”

Reactie leiding scholengemeenschap: ’ongelukkige momentopname’

Na de gesprekken met de leerling en zijn ouders op donderdag en vrijdag is het Winkler Prins inmiddels overtuigd van zijn ontkennende verhaal. Dat liet de leiding van de scholengemeenschap uit Veendam vrijdagmiddag weten na een tweede gesprek met de leerling die op een krantenfoto de ‘Hitlergroet’ leek te maken. ,,Het was een ongelukkige momentopname. Daarvan zijn wij overtuigd geraakt na een aantal goede gesprekken.’’

De leerling heeft geen ‘sympathieën die niet bij onze school passen’. Het had ook andere leerlingen in het beeld kunnen overkomen, is de strekking. De Groningse school omschrijft het beeld: ,,Op de foto staan juichende examenleerlingen. Velen houden hun handen omhoog. De bewuste leerling houdt op dat moment zijn rechterarm gestrekt.’’

De school betreurt de grote impact die de berichtgeving heeft op de leerling en zijn ouders. ,,Ook vinden wij het spijtig dat een feestelijk moment met onze examenleerlingen op deze buitengewoon akelige manier in de media is gekomen.’’