Nieuws/Binnenland
2109869
Binnenland

Hollandse glorie: ’Nederlandse onderzeeër beste boot voor beste prijs’

Den Haag - Nederland moet de miljarden voor nieuwe onderzeeboten in eigen land investeren. Die oproep doet werkgeversvoorzitter Hans de Boer. Er is een grote kans dat hij zijn zin krijgt.

Scheepbouwer Damen belooft met het Zweedse Saab ’de beste boot voor de beste prijs’ te leveren. De boot waarvan De Telegraaf als eerste de beelden kan laten zien, zal worden gebouwd in Vlissingen en 30.000 manjaren aan werkgelegenheid opleveren. „Hiermee krijgen onze marinemensen het beste van het beste”, weet voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW.

Het nieuwe kabinet heeft zich voorgenomen bij grote defensie-orders minder braaf te zijn met Europese aanbestedingsregels en de eigen industrie voorrang te geven. Met de grootste defensieorder in jaren (3 à 4 miljard euro) lijkt Defensie voor te sorteren op een keuze voor de Nederlandse industrie.

’Koopt Hollandse waar’

„In andere Europese landen zou dit niet eens een punt van discussie zijn”, reageert De Boer. ,,Koopt Hollandse waar. Niet als gunst maar omdat het gewoon het beste is.”

Lees het hele verhaal: Slim, stel en razendsnel [EXTRA]

Analyse: Noodzakelijke investering [EXTRA]