Nieuws/Binnenland
2109948
Binnenland

Woningen ontruimd na plofkraak

LEEUWARDEN - In Leeuwarden zijn de bewoners van een aantal appartementen uit hun huis gehaald na een plofkraak. Hun woningen, boven een pinautomaat, hebben grote schade opgelopen. De bewoners van twaalf appartementen moesten verplicht hun huis uit. Een aantal andere buurtbewoners deed dat uit voorzorg vrijwillig. Ze zijn opgevangen in een hotel.

De politie heeft een verdachte opgepakt. Na onderzoek bleek dat hij niets met de kraak te maken had en werd hij weer vrijgelaten.

De plofkraak was rond 04.15 uur bij een pinautomaat bij een supermarkt aan de Lieuwenburg. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was ingeschakeld om te checken of er nog explosieven lagen. Toen die z’n werk had afgerond, kon de politie beginnen met sporenonderzoek.

Of er geld is buitgemaakt, is nog niet duidelijk. De daders gingen ervandoor op een scooter. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden heeft de geëvacueerde mensen in het hotel bezocht, meldt hij op Twitter. „Akelige schrik, hopelijk worden de daders gepakt.”