Nieuws/Binnenland
2110399460
Binnenland

Griekse vakantietragedie voor koninklijke familie

Koning breekt vakantie af na heftige reacties: ’Die raken ons’

DEN HAAG - Terwijl het kabinet oproept om zoveel mogelijk thuis te blijven, vertrok de koning vrijdagmiddag met het regeringsvliegtuig naar het zonnige Griekenland. De storm aan reacties die dat oplevert, maakt dat de vorst vrijdagavond besluit de vakantie weer af te breken.

De vakantieplannen van de koning veroorzaken ophef, omdat kabinetsleden deze week mensen juist oproepen geen onnodige reizen te maken. Wie op vakantie gaat in Nederland, krijgt bijvoorbeeld het dringende advies om vooral in en rond het vakantieverblijf te blijven. Het besluit van de koning om toch op vakantie te gaan, zorgt dan ook voor een storm van kritiek.

Daarop besluit het koninklijk paar de reis vrijdagavond alsnog af te breken. In een reactie via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) verwijst de koning vooral naar de ontstane ophef. Hij spreekt over ’heftige’ berichten op zijn vertrek naar Griekenland, waar de vorst een vakantiehuis bezit. „We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij”, laat de koning weten.

Vicepremier De Jonge zei na de ministerraad ’niet bekend te zijn’ met de vakantieplannen van de vorst. Een woordvoerder van de RVD laat vrijdagavond weten dat premier Rutte, die ministerieel verantwoordelijk is voor de koning, wel van de reis af wist.

Technisch gezien viel de reis van de vorst overigens binnen de regels, omdat zijn vakantiehuis op het Griekse vasteland staat, een ’geel’ gebied. Maar Rutte had juist deze week mensen opgeroepen om niet de grenzen op te zoeken van wat mag.

Ophef

De zomerse vakantie van de koning in Griekenland leidde enkele maanden geleden tot ophef, toen uit een foto bleek dat hij en koningin Máxima de afstandsregels hadden geschonden. Na ophef liet het paar weten ’in de spontaniteit van het moment’ niet goed op de afstand te hebben gelet. „Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen.”

In de Tweede Kamer zorgde het uitstapje daarom ook voor onbegrip. „Onverstandig en onbegrijpelijk”, vindt D66-Kamerlid Joost Sneller. „Geen goed voorbeeld voor andere Nederlanders”, zegt PvdA’er Attje Kuiken. SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het ’buitengewoon ongelukkig’: „De koning heeft een voorbeeldfunctie en zou de geest van deze tijd beter moeten aanvoelen.”