Nieuws/Buitenland
2110403
Buitenland

Kwart voelt zich vreemde in eigen land

Amsterdam - Bijna een kwart van de Nederlanders voelt zich een vreemde in eigen land door het aantal aanwezige moslims. En 41% vindt dat moslims diep van binnen hun religieuze wetten willen opleggen aan de rest van het land.

Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center waarover Het Nieuwsblad schrijft. De onderzoekers stelden dezelfde vragen aan 25.000 mensen in vijftien West-europese landen.

Nog eens 48% van de Nederlanders vindt dat het aantal immigranten dat naar ons land komt moet worden teruggedrongen. Eén op de zeven mensen in ons land vinden dat moslimvrouwen helemaal geen religieuze kledij mogen dragen.

89% procent van de Hollanders zou een moslim als familielid accepteren. Als het om een joods persoon gaat, stijgt dat naar 95%.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders toleranter zijn tegenover moslims dan bijvoorbeeld België. Bij onze zuiderburen voelt 37% zich niet meer thuis in eigen land. En één op de vijf Belgen denkt dat de meeste moslims gewelddadige groeperingen steunen.

Meer dan de helft van de Duitsers, de Fransen en de Zweden beschouwt migranten uit het Midden-Oosten als eerlijk.

Niet-religieuzen staan minder afwijzend tegenover minderheden en vluchtelingen dan christenen, aldus het onderzoek.

Verdeling geloven in Europa per land.

Verdeling geloven in Europa per land.

Hoe trots zijn wij om Nederlander te zijn? Dan scoren we Europees gezien gemiddeld.

Hoe trots zijn wij om Nederlander te zijn? Dan scoren we Europees gezien gemiddeld.