Nieuws/Buitenland
2110750537
Buitenland

Stukken van Amazoneregenwoud illegaal verkocht via Facebook

Brasilia - Via Facebook worden er illegaal Braziliaanse delen van het Amazonegebied verkocht. Dat ontdekte BBC. De te koop aangeboden stukken land zijn regenwoud of aangewezen als leefgebied van inheemse volkeren.

Sommige percelen die via het sociale platform te koop staan, zijn zo groot als duizend voetbalvelden.

Facebook zou aan de Britse nieuwssite hebben laten weten dat het „bereid is samen te werken met lokale autoriteiten”, maar gaf aan dat het zelf geen onafhankelijke actie zal ondernemen om de handel te stoppen.

„Ons handelsbeleid vereist dat kopers en verkopers voldoen aan wet- en regelgeving”, voegde het Californische technologiebedrijf toe.

De leider van een van de inheemse volkeren heeft Facebook gevraagd meer te doen. De regering van het land zou niet bereid zijn de verkoop stop te zetten.

’Schamen zich niet’

Volgens Ivaneide Bandeira, hoofd van ngo Kanindé zijn de verkopers niet terughoudend: „Ze schamen zich er niet voor illegaal delen van het land te verkopen.”

Iedereen kan de aangeboden percelen vinden door de juiste zoektermen in te vullen in Facebooks verkoopplatform. Bij een aantal advertenties zijn ook satellietafbeeldingen en geografische coördinaten toegevoegd.

Volgens BBC zijn veel verkopers eerlijk: ze geven gewoon toe dat ze geen autoriteit op dit gebied zijn. Ze hebben geen certificaten.

’Een investeringskans’

Eén van dit soort verkopers is Fabricio Guimarães. Hij werd met een verstopte camera vastgelegd terwijl hij verklaarde niet bang te zijn voor inspectie: „Daar is nul kans op.”

Door het illegaal kappen en het ’klaarstomen’ van landbouwgrond kon hij zijn initiële vraagprijs verdriedubbelen, tot een prijs van omgerekend 28.800 euro. Fabricio is geen boer. Hij ziet het verkopen van grond als een investeringskans.

Volgens de Britse bron komen veel van de advertenties uit Rondônia, een van de meest ontboste plekken uit het Braziliaanse regenwoud.