Nieuws/Binnenland
211084
Binnenland

Vader meisje van Nulde eist rectificatie boek

De zusjes Rochelle (l) en Rowena Rikkers

De zusjes Rochelle (l) en Rowena Rikkers

DEN HAAG - De vader van Rowena Rikkers, ook bekend als het meisje van Nulde, eist dat een boek direct uit de handel wordt gehaald waarin over de dood van zijn dochter wordt geschreven. In het vorige week verschenen boek Echte Misdaad van Simon Vuyk vertelt de advocaat van de stiefvader van Rowena over haar dood. Stiefvader Mike J. is veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor haar gewelddadige dood.

De zusjes Rochelle (l) en Rowena Rikkers

De zusjes Rochelle (l) en Rowena Rikkers

Vader Martin Huisman is „woest” over het hoofdstuk waarin de advocaat van J., vanuit perspectief van de stiefvader, over zijn dochter praat. „De nabestaanden vinden dat de stellige uitlatingen uit het boek onjuist zijn en niet gebaseerd op de feiten. Ze eisen van de uitgever daarom een rectificatie en dat het boek uit de handel wordt gehaald”, aldus hun advocaat Sébas Diekstra.

’Geen reden voor rectificatie’

In het hoofdstuk ’De zaak Nulde en de mens achter het monster’ staat onder meer dat Rowena geen makkelijk meisje is en af en toe een „corrigerende tik” krijgt van J., die zichzelf als redder ziet van moeder Wanda. „In een vlaag van verstandsverbijstering” zouden ze hebben besloten niet de hulpdiensten te bellen nadat ze het meisje levenloos hadden aangetroffen.

Vuyk laat in een reactie weten nog niets te hebben vernomen van de advocaat van Huisman en ook geen reden te zien om te rectificeren of het boek uit de handel te halen. „De kern van het boek is om misdaad vanuit verschillende perspectieven te belichten: slachtoffer, nabestaande, recherche en - bij dit hoofdstuk - advocaat.”

Meisje van Nulde

Rowena Rikkers stierf in 2001 op 4-jarige leeftijd nadat ze stelselmatig was mishandeld. Ze werd bekend als het meisje van Nulde vanwege de vindplaats van een deel van haar lichaam in de buurt van het Veluwemeer. Moeder Wanda en haar toenmalige vriend Mike J. zijn veroordeeld voor de dood van het meisje.

De moeder van Rowena is inmiddels weer vrij, J. zit nog vast. Maandag zal de rechtbank in Zutphen kijken naar de mogelijke beëindiging van zijn tbs. Hij is eerder al op proefverlof geweest. In februari maakte minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) excuses aan de vader en zus van Rowena omdat zij te laat waren geïnformeerd over onbegeleid proefverlof van de stiefvader.