Nieuws/Buitenland
211093
Buitenland

Nog levende mensen uit toren gehaald

ARNHEM - De brandweer in Londen heeft in de loop van de ochtend nog mensen levend uit de brandende woontoren weten te halen. Dat zegt René Hagen, lector brandpreventie van de Brandweeracademie.

Hagen staat in contact met collega’s in Londen en weet dat de brandweer inmiddels in doorgedrongen tot zeker de twintigste verdieping van de Greenfell Tower. Die vloog afgelopen nacht in brand, met zeker zes doden en tientallen gewonden tot gevolg.

Het gebouw heeft slechts één trappenhuis volgens de bouwtekeningen die Hagen heeft gezien. Die zou bovendien niet goed afgescheiden zijn, wat betekent dat de enige ontsnappingsroute voor de bewoners van het gebouw al snel vol rook stond.

,,Toch zijn er nog mensen levend uit het gebouw gehaald. Die hebben deuren gesloten en afgewacht’’, vertelt hij aan De Telegraaf. Hoeveel mensen er zijn gered nu het ergste vuur is gedoofd, is niet bekend.

Hagen acht de kans dat in Nederland een dergelijke brand optreedt, waarbij in korte tijd een hele woontoren in brand staat, nihil. ,,Maar als je mij gisteren had gevraagd of dit in Londen kon gebeuren, had ik ook nee gezegd. Dus zeg nooit nooit, maar dit is wel heel uitzonderlijk.’’