Nieuws/Buitenland
211117629
Buitenland

Felicitaties vanuit Jeruzalem

Netanyahu: ’Biden een grote vriend van Israël’

TEL AVIV - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Joe Biden en zijn plaatsvervanger Kamala Harris gefeliciteerd met hun overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. „Joe, we hebben al bijna 40 jaar een lange en warme persoonlijke relatie”, schreef Netanyahu zondag op Twitter. Hij kent Biden ook als een „grote vriend van Israël” en kijkt ernaar uit om met hem en Harris samen te werken „om de speciale alliantie tussen de Verenigde Staten en Israël te verdiepen.”

Netanyahu bedankte zijn naaste bondgenoot, zittend president Donald Trump, voor de vriendschap die hij persoonlijk aan Israël en Netanyahu heeft getoond. Hij prees Trump „voor het erkennen van Jeruzalem en de Golanhoogvlakte, voor de resolute houding ten opzichte van Iran, voor de historische vredesakkoorden” en voor het tot een „ongekend hoog niveau” brengen van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Staten.

Tijdens zijn presidentschap loste Trump een belofte in die veel Amerikaanse presidenten ook maakten, maar niet volbrachten: het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Die stap wordt in Israël gezien als erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van de Joodse staat. Vanwege de verhuizing in 2018 werd gevreesd voor ongeregeldheden vanuit Palestijnse en Arabische zijde, maar grote problemen bleven uit.

Vredesverdragen Midden-Oosten

In de laatste maanden van Trumps presidentschap sloten meerdere Arabische landen, waaronder de Emiraten en Qatar, historische vredesverdragen met Israël - onder aanvoering van Jared Kushner.

Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas feliciteert de aankomend president in een statement dat door zijn hoofdkwartier in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, naar buiten is gebracht. „Ik verheug me op de samenwerking met de verkozen president en zijn regering”, aldus Abbas.