Nieuws/Buitenland
2112766023
Buitenland

Bizarre vondst in Stille Oceaan: ’Voor 30 jaar cocaïne uit zee gevist’

WELLINGTON - De Nieuw-Zeelandse marine heeft een pakket met 81 balen cocaïne uit de Stille Oceaan opgevist. In een persbericht meldt de politie van Nieuw-Zeeland dat het een van de grootste drugsvangsten uit de geschiedenis van het land is en een „harde financiële klap” voor de drugsmaffia. De in totaal 3,2 ton drugs hebben een waarde van 500 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (294 miljoen euro).

De drugs waren waarschijnlijk bestemd voor de Australische markt. Volgens politiecommissaris Andrew Coster is het genoeg cocaïne om Australische gebruikers een jaar lang te voorzien. „Het is meer dan Nieuw-Zeeland zou gebruiken in dertig jaar”, zei Coster.

Waar de drugs vandaan kwamen is niet bekend. De marine trof het enorme pakket aan op een plek die gebruikt wordt als „drijvend overslagpunt” voor drugs en die december vorig jaar bij opsporingsinstanties in beeld kwam. Op foto’s is te zien dat de pakketten bijeen werden gehouden in een net met boeien. Er is nog niemand aangehouden in verband met de vondst.