Nieuws/Binnenland
2113312360
Binnenland

Complotdenker Joost Knevel opgepakt in Spanje

DEN HAAG - Complotdenker Joost Knevel is opgepakt in Spanje. Samen met Micha Kat en Wouter Raatgever maakte Knevel onder meer opruiende en bedreigende filmpjes over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Daarbij vroegen ze hun volgers om donaties.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag na berichtgeving door het AD.

De aanhouding van Knevel is gebeurd op grond van een Europees aanhoudingsbevel, zegt het OM. Kat werd vorige maand aangehouden in Noord-Ierland. Raatgever is eind juni veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het verspreiden van de opruiende en bedreigende filmpjes.

Begin juli heeft de rechtbank de drie complotdenkers opgedragen per direct te stoppen met hun beschuldigende verhalen. Volgens de rechter is er „geen enkel objectief bewijs voor de vergaande aantijgingen over een satanisch-pedofiel netwerk in Bodegraven.”

Hoeveel geld de drie hebben opgehaald met hun dubieuze filmpjes en uitingen, is niet bekend. Ook werden volgelingen opgeroepen om bloemen te leggen op een begraafplaats in Bodegraven, tot afgrijzen van nabestaanden. De gemeente stelde een noodverordening in.