Nieuws/Binnenland
211383
Binnenland

Formatie: PvdA komt langs bij D66

Den Haag - In de zoektocht naar een nieuw kabinet heeft D66-leider Alexander Pechtold vanmiddag visite gehad van PvdA-voorman Lodewijk Asscher.

Even voor halfdrie troffen de twee elkaar voor een gesprek dat ruim een half uur duurde. Asscher heeft de afgelopen weken steeds gezegd dat zijn partij (nog) niet wil praten over deelname aan een nieuwe coalitie. Pechtold liet gisteren blijken dat, nu een combinatie met GroenLinks niet mogelijk is, zijn voorkeur ligt bij een 'rode' partij als vierde coalitiepartner. De SP wil echter niet met de VVD regeren. De druk op de PvdA neemt dus toe.

Een andere optie voor een meerderheidscoalitie is de ChristenUnie. Die partij wil wel, maar wordt weer niet door D66 gepruimd.

Asscher zei na afloop dat hij het debat heeft nabesproken met Pechtold. Of er iets concreets uit de ontmoeting was gekomen? "Twee glaasjes water, die we dronken."

Vanmiddag ontving informateur Herman Tjeenk Willink VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma afzonderlijk. Achter de schermen zijn er inmiddels tal van informele contacten over het vervolg van de formatie, tussen partijleiders onderling en naar het zich laat aanzien ook met de informateur.