Nieuws/Binnenland
211411
Binnenland

’Lekagent was Wilders-beveiliger’

DEN HAAG - De 31-jarige politieman uit Den Haag die dinsdag is opgepakt wegens het lekken van vertrouwelijke informatie tegen betaling, werkte als persoonsbeveiliger van Geert Wilders. De PVV-leider noemt de gang van zaken „ongelooflijk”.

Het openbaar ministerie heeft aan De Telegraaf bevestigd dat deze agent in het Wilders-team zat, dit naar aanleiding van de onthulling gisteren door de krant dat de man voor de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) werkte. Deze dienst beveiligt naast Wilders ook andere politici en leden van het koninklijk huis.

„De agent was in opleiding. Hij verrichtte een stage van twee maanden bij de DBB tot februari dit jaar en was betrokken bij de beveiliging van Wilders”, bevestigt Frans Zonneveld van het OM Den Haag.

De agent ging na de korte periode bij DBB terug naar de politie Den Haag. Het OM wil niet zeggen wat de reden was voor zijn vertrek, omdat de reden deel uitmaakt van het onderzoek. De politieman is niet onomstreden. Hij schoot in 2012 de 17-jarige Rishi neer op station HS in Den Haag. De agent werd vervolgd maar uiteindelijk vrijgesproken.

Wilders vertelt dat hem aanvankelijk gevraagd werd om deze zaak geheim te houden. Vervolgens zei de DBB tegen hem dat de agent niet voor hem gewerkt had, later weer van wel en nu bevestigt ook het OM dat dit het geval is. „Loopt lekker daar”, constateert Wilders ontevreden. „De betrokkene zat dus inderdaad in mijn team en liep hier in de gang van de fractie rond. Ongelooflijk allemaal.” Wilders stelt tevreden vast dat de verdachte „gelukkig” nu niet meer voor hem werkt.

Het OM zegt dat nu gekeken wordt of de aangehouden agent ook lekte toen hij bij de Dienst Beveiligen en Bewaken werkte. Zonneveld: ,,Dat maakt deel uit van het onderzoek.” Het is uiterst pikant dat opnieuw iemand uit de DBB is opgepakt voor lekken. Eerder dit jaar werd Faris K. opgepakt voor lekken. Tot grote woede van Wilders.