Nieuws/Buitenland
2114585535
Buitenland

Exitpoll: Merkels CDU boekt overwinning bij regioverkiezing

BERLIJN - De partij van Angela Merkel, de CDU, heeft zondag een duidelijke overwinning geboekt bij de regioverkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Volgens de definitieve uitslag heeft de CDU 37,1 procent van de stemmen gekregen, ruim 7 procent meer dan bij de verkiezingen vijf jaar geleden.

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) verloor kiezers, zij heeft nu in de exitpoll 20,8 procent van de stemmen terwijl ze vijf jaar geleden nog bijna een kwart van de kiezers achter zich kreeg. De linkse-radicale partij Die Linke verliest 5 procent en staat op 11,2 procent van de stemmen, de SPD op 8 procent en de FPD en de Groenen op 6 procent.

Het zijn de laatste verkiezingen vóór die voor de Bondsdag in september. De landelijke tak van de CDU noemt de regionale winst een „boost” en een „overwinning voor Armin Laschet.” Laschet is de partijleider en de kandidaat-bondskanselier namens de CDU, die Angela Merkel moet opvolgen.

Saksen-Anhalt is een van de armste deelstaten van Duitsland. Het is zwaar getroffen door de ineenstorting van de zware industrie toen de communistische DDR ophield te bestaan. Ruim dertig jaar later is de regio nog niet hersteld en het inkomen is er gemiddeld nog geen 70 procent van een gemiddeld Duits inkomen. De bevolking is daarom voor een deel weggegaan en er wonen nu nog 2,2 miljoen mensen, een kwart minder dan in 1990.