Nieuws/Buitenland
2114740
Buitenland

Front National nu officieel van naam veranderd

Marine Le Pen

Marine Le Pen

LYON - Het Front National (FN) van de Franse politica Marine Le Pen heet na een stemming onder de leden nu officieel Rassemblement National, Nationaal Samenwerkingverband. Le Pen zei vrijdag in Lyon dat 80 procent van de leden die hun stem hebben uitgebracht voor de nieuwe naam zijn.

Marine Le Pen

Marine Le Pen

Le Pen, dochter van de rechts-radicale stichter van het front Jean-Marie Le Pen, wil met de nieuwe naam een nieuwe start maken. Haar vader vindt de naamswijziging „een schandelijke teloorgang van de identiteit” van het FN, dat hij in 1972 heeft opgericht.

’Volkspartij’

De oude Le Pen omringde zich graag met uiterst rechtse en conservatieve figuren en zijn aanhang bleef vaak beperkt tot die kringen. Sinds zijn dochter het front in 2011 ’erfde’, probeert ze er een volkspartij van te maken. Ze wordt met haar zeer rechtse standpunten over identiteit, immigratie en veiligheid en zeer linkse standpunten over economische vraagstukken populistisch genoemd.

Ze behaalde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van 2017 met ruim 21 procent van de stemmen maar een paar procent minder stemmen dan de winnaar, de huidige president Emmanuel Macron (24 procent). In de tweede ronde won Macron ruim.