Nieuws/Buitenland
2115094
Buitenland

Het heeft niets te maken met jaloezie

Waarom het schrikken is als je buurman een grote geldprijs wint

Als je buurman een grote geldprijs heeft gewonnen, dan is dat geen goed nieuws voor jou. Dat blijkt uit onderzoek van de Canadese University of Alberta en de Amerikaanse Georgetown University. Nu komt het met enige regelmaat voor dat lottowinnaars enkele jaren na hun winst slechter af zijn, volgens de onderzoekers blijkt dat ook te gelden voor de buurmannen van de lottowinnaars.

Het onderzoek heeft aangetoond dat mensen bij wie de buren een grote geldprijs winnen, meer risico’s nemen met hun geld en een hogere kans hebben om failliet te gaan dan ’gewone’ mensen.

Volgens de onderzoekers heeft die hogere kans te maken met opvallende uitgaven, financiële risico’s en overmatig leengedrag. De buren willen namelijk graag hun fortuinlijke buren evenaren.

’We willen pronken en opscheppen’

„Als je buurman een miljoen wint, ga je sneller failliet dan als je buurman duizend dollar wint”, vertelt economieprofessor Barry Scholnick aan Edmonton Journal. „De verklaring ligt in opzichtig consumptiegedrag. Als je buurman een grote geldprijs wint en zijn huis begint te renoveren of een boot koopt, en jij bent daar getuige van, dan zal het je waarschijnlijk financiële problemen opleveren. We willen pronken en opscheppen tegen onze buren.”

Het onderzoek spitste zich toe op lottowinnaars die minder dan 150.000 dollar wonnen, zo’n 100.000 euro, omdat mensen met hogere winsten geneigd zijn naar een mooiere buurt te verhuizen.