Nieuws/Binnenland
2115156
Binnenland

Nota voor NPO kijken

Dubbel betalen voor tv

Hilversum - De tv-kijker moet volgend jaar extra geld neerleggen om programma’s van de publieke omroep te kunnen zien. Om het krimpende budget uit Den Haag te compenseren, geeft de NPO vol gas met zijn betaaldienst NPO Start Plus.

Programma’s die nu nog gewoon te zien zijn op de openbare netten, vooral documentaires en drama, verdwijnen straks achter een betaalmuur. Dit blijkt uit het Jaarplan Video 2019, dat in handen is van deze krant.

Voor de tv-kijker betekenen de voornemens dat er voor het zien van veel geliefde programma’s twee keer betaald zal moeten worden. Nadat eerst de Belastingdienst al heeft geïnd, moet de kijker nu ook een abonnement nemen op NPO Start Plus. Dat kost 2,95 euro per maand en zou met alle nieuwe programma’s ook duurder kunnen worden.

’62 miljoen euro minder’

De NPO heeft de plannen ontwikkeld vanwege grote bezorgdheid over de financiering uit Den Haag. Naar verwachting krijgt Hilversum komend jaar 62 miljoen euro minder dan nu.

De politiek heeft tijdenlang tegengehouden dat de NPO naast het belastinggeld ook eigen inkomsten zou genereren. Na aanpassingen in de Mediawet, twee jaar geleden, heeft de politiek die teugels laten vieren.

Lees het hele verhaal: Kijker met de rug tegen betaalmuur [EXTRA]

Analyse: NPO dwingt Slob tot principieel standpunt [EXTRA]