Nieuws/Buitenland
211547958
Buitenland

Onderzoekers na analyse:

Youtube blokkeert schaker om woorden ’zwart’ en ’wit’

AMSTERDAM - Youtube heeft vermoedelijk een schaakkanaal offline gehaald omdat het AI-algoritme de woorden ’zwart’ en ’wit’ aanzag voor hate speech. Dat stellen onderzoekers, die spreken van het topje van de ijsberg.

Afgelopen jaar werd de populaire schaakvlogger Antonio Radic, ofwel ’Agadmator’, van Youtube verwijderd. Al snel keerde hij terug. De techgigant heeft nooit uitleg gegeven over de oorzaak van de ban.

Radic is met ruim een miljoen volgers een grote speler in de wereld. Zijn account ging op zwart na een schaaksessie met Hikaru Nakamura, veelvoudig kampioen en de jongste Amerikaan die de titel Grandmaster kreeg, schrijft de Daily Mail.

AI-foutje?

Experts vermoeden dat het gaat gaat om de woorden ’zwart’ en ’wit’ waarmee de speelstenen worden aangeduid. Het probleem gaat verder dan één schaakvideo. Bij tachtig procent van de schaakberichten die als haatdragend werden aangemerkt, kwamen woorden als ’wit’, ’zwart’ en ’aanval’ voor.

Vlogger Radic werd afgelopen jaar geblokkeerd door Youtube.

Vlogger Radic werd afgelopen jaar geblokkeerd door Youtube.

„We weten niet precies welke techniek Youtube gebruikt, maar als ze vertrouwen op artificiële intelligentie (AI), kunnen dit soort incidenten gebeuren”, zegt Ashiqur R KhudaBukhsh, computerwetenschapper aan het Carnegie Melon's Language Technologies Institute.

KhudaBukhsh en zijn team hebben 680.000 reacties doorgeploegd. De reacties onder schaakvideo’s waren zelden, hoewel aangemerkt als haatdragend, daadwerkelijk racistisch, aldus de wetenschappers. Zij vragen techreuzen om schaaktaal in hun algoritmes op te nemen.