Nieuws/Binnenland
2116516290
Binnenland

Coronacrisis: zondag 2 mei

LIVE | Duitse ziekenhuisbaas: iets rustiger op de ic

Covid-patiënt in een ziekenhuis in Magdeburg.

Covid-patiënt in een ziekenhuis in Magdeburg.

AMSTERDAM - Al ruim een jaar worden Nederland en de wereld in de greep gehouden door het uit China overgewaaide coronavirus. Hoe snel weten we ons een weg te vaccineren uit deze crisis? Volg hier het laatste nieuws.

Covid-patiënt in een ziekenhuis in Magdeburg.

Covid-patiënt in een ziekenhuis in Magdeburg.

Dit artikel wordt gedurende de dag van updates voorzien.

De baas van de federatie van Duitse ziekenhuizen Gerald Gass zegt dat het de afgelopen dagen iets rustiger is geworden op de intensive cares in het land en dat de situatie beter onder controle is. Er liggen nu 5019 mensen met het coronavirus op de ic’s, de piek lag afgelopen maandag op 5106.

„De meeste Duitse ziekenhuizen zien dat het iets rustiger wordt”, zegt Gass in gesprek met de Duitse krant BILD. „De afgelopen twee weken hebben we stabiele cijfers gezien en dat geeft ons hoop dat er geen grote stijging van het aantal zieken meer komt.”

Ondanks dat het iets rustiger wordt, blijft het volgens Gass enorm stressvol voor ziekenhuismedewerkers. De Duitse gezondheidsdiensten waarschuwden eerder deze week nog dat de ic’s nog te vol lagen voor versoepeling van de coronaregels. In Duitsland zijn meer dan 80.000 mensen met coronagerelateerde klachten overleden.

21.00 - Coronasituatie in Surinaamse ziekenhuizen nog zorgelijk

De situatie in de Surinaamse ziekenhuizen is nog steeds zorgelijk vanwege het relatief hoge aantal coronapatiënten, hoewel het aantal nieuwe positieve gevallen de laatste dagen lijkt te stabiliseren. Met veel kunst- en vliegwerk lukt het om het aantal bedden uit te breiden, maar er zijn niet voldoende verpleegkundigen. Dat was de boodschap die de Surinaamse gezondheidsautoriteiten zondagmiddag tijdens een persconferentie lieten horen.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid werd tijdens de persconferentie vergezeld door een aantal medische specialisten die continu bezig zijn de Covid-situatie te beheersen. Zij deden een oproep aan de Surinamers om zich te laten vaccineren en zich aan de coronamaatregelen te houden. Ramadhin vindt dat nog te weinig mensen zich hebben laten inenten. Ongeveer 40.000 mensen, nog geen 10 procent van de mensen die in aanmerking komen, hebben een prik gekregen.

De ’weekend lockdowns’ in Suriname hebben volgens Ramadhin goed gewerkt, nu de derde golf steeds beter onder controle lijkt. Het was dit weekend de derde keer dat er een lockdown was.

20.30 - Gemeente: 12.000 fans bij kampioensfeest Ajax-stadion

Er stonden op zeker moment 12.000 Ajax-fans bij de Johan Cruijff ArenA, maakte de gemeente zondagavond bekend na de gewonnen kampioenswedstrijd tegen Emmen (4-0). De supporters zagen aan het einde van de middag de spelers met de schaal op het parkeerdek verschijnen. Het zou gaan om een spontane actie.

De gemeente zegt er bewust voor gekozen te hebben om niet te handhaven, al werd Ajax na enige tijd wel verzocht het feestje te beëindigen. Agenten bleven op afstand. „De driehoek heeft het even aangekeken en laten gebeuren”, aldus een woordvoerder.

18.00 - Politie beëindigt illegaal feest in bedrijfspand Helmond

De politie heeft zondag rond 17.00 uur een illegaal feest beëindigd in een bedrijfspand in Helmond. Toen agenten ter plaatse kwamen waren er ongeveer dertig mensen aanwezig, maar bij aankomst zag de politie een aantal auto’s wegrijden van het gebouw.

De politie kreeg meldingen van veel mensen die samen waren gekomen in een gebouw aan de Hortsedijk in de Brabantse stad. Agenten besloten naar binnen te gaan, waar zij de feestgangers aantroffen. Drie mensen serveerden hapjes en drankjes en er stond muziek aan.

Voor de gemeente wordt een rapport opgemaakt en de organisator van het feest heeft een boete gekregen.

17.30 - Man gezocht na vernieling teststraat Bovenkarspel

De politie is op zoek naar een man vanwege een vernieling bij een teststraat in het Noord-Hollandse Bovenkarspel. Hij zou met een breekijzer rond hebben gezwaaid.

14.31 - Nederlandse studenten beboet in Airbnb in België

Tien leden van een Nederlandse studentenvereniging hebben een boete gekregen in het Belgische Ham omdat ze de coronaregels schonden. De studenten waren voor een uitstapje in een Airbnb in de plaats die circa 40 kilometer ten zuidwesten van Eindhoven ligt. Ze behoorden volgens de Belgische autoriteiten weliswaar tot dezelfde vereniging maar niet tot dezelfde toegestane ’bubbel’.

De plaatselijke politie heeft daarom een einde aan hun vakantie gemaakt en elk een coronaboete van 250 euro meegegeven. De eigenaar van de Airbnb wordt vervolgd omdat hij wist hoe de vork in de steel zat en zich zo ook aan overtredingen van coronamaatregelen schuldig heeft gemaakt.

12.55 - Opnamestop in Venlo’s ziekenhuis na dag beeindigd

Ziekenhuis VieCuri in Venlo heeft zondag de opnamestop beëindigd die het zaterdag invoerde. Het ziekenhuis moest op de maatregel overgaan door een hoge instroom van patiënten op de spoedeisende hulp, maar inmiddels is de situatie weer onder controle. Patiënten kunnen sinds zondag 17.00 uur weer op reguliere wijze worden opgenomen bij VieCuri.

Een woordvoerder liet eerder zondag weten dat het ziekenhuis vol ligt, waardoor een zeer uitzonderlijke en knellende situatie was ontstaan. „Dit komt bijna nooit voor.” Op het moment van invoeren, zaterdagmiddag om 13.00 uur, was nog niet duidelijk hoe lang de maatregel van kracht zou blijven.

Voor acute gevallen, zoals ernstige ongevallen, was een uitzondering gemaakt. Met AmbulanceZorg en Huisartsenpost werden afspraken gemaakt om nieuwe patiënten naar omliggende ziekenhuizen te brengen.

10.24 - Viruswaarheid eist in kort geding afschaffing coronamaatregelen

De actiegroep Viruswaarheid eist maandag in een kort geding in de rechtbank in Den Haag afschaffing van alle resterende coronamaatregelen. Aanvankelijk zou het kort geding alleen gaan over de avondklok, maar de actiegroep heeft besloten de vordering uit te breiden naar alle vrijheidsbeperkende maatregelen.

Tekst loopt door onder de foto.

Voorman Willem Engel van Viruswaarheid en advocaten Jeroen Pols en Gerben van de Corput in het gerechtshof tijdens het hoger beroep tegen het inreisverbod zonder negatieve PCR-test en het testbeleid.

Voorman Willem Engel van Viruswaarheid en advocaten Jeroen Pols en Gerben van de Corput in het gerechtshof tijdens het hoger beroep tegen het inreisverbod zonder negatieve PCR-test en het testbeleid.

De avondklok liep woensdagochtend na ruim drie maanden af. De Staat verzocht daarom tot intrekking van het kort geding. Viruswaarheid weigert dit en grijpt het kort geding nu aan om de voorzieningenrechter te vragen alle coronamaatregelen te beëindigen. „De bezwaren tegen de avondklok gelden voor alle coronaregels die grondrechten en vrijheden inperken”, zegt jurist Jeroen Pols van Viruswaarheid zondag.

Pols zegt dat de staat verdragsrechtelijke verplichtingen negeert. „Crisismaatregelen die leiden tot vergaande inperkingen van grondrechten zijn alleen onder strenge voorwaarden toegestaan”, zegt Pols. Nederland had volgens hem de noodtoestand moeten uitroepen en die moeten melden bij de Raad van Europa en de Verenigde Naties.

Volgens Viruswaarheid schoof de regering met de invoering van de coronaspoedwet ook de nationale wetgeving opzij. Pols: „Nederland verkeert op dit moment in een rechtsvrije ruimte. Hier is geen ruimte voor mitsen en maren. De rechter heeft de verplichting deze situatie te beëindigen.” De zitting begint maandag om 11.00 uur.

9.42 - In India 392.000 nieuwe coronagevallen

In India zijn zondag in 24 uur tijd 392.488 nieuwe gevallen van coronabesmetting vastgesteld en 307.865 herstelde patiënten naar huis gestuurd, aldus de gezondheidsautoriteiten. Zaterdag registreerden die nog een record van 400.000 nieuwe patiënten op één dag.

Tekst loopt door onder de foto.

Coronapatiënten in New Delhi met ademhalingsproblemen.

Coronapatiënten in New Delhi met ademhalingsproblemen.

In het land zijn al meer dan 290 miljoen coronatests uitgevoerd. Het heeft in vijftien maanden tijd ruim 19,5 miljoen besmettingen opgeleverd, maar het aantal zieke patiënten of actieve gevallen staat momenteel op 3,3 miljoen op een bevolking van bijna 1,4 miljard inwoners. Zestien miljoen mensen met het virus in India hadden geen ziekteverschijnselen of zijn genezen.

Voor een aantal zieke patiënten zijn er in veel deelstaten onvoldoende middelen voor behandeling. Daar wordt bijvoorbeeld geprobeerd zuurstoftanks uit andere staten of uit het buitenland te halen. De gebrekkige behandeling in een aantal regio’s drijft het dodental op en veroorzaakt een storm van kritiek op premier Narendra Modi. In vijf deelstaten worden bovendien de uitslagen van regionale verkiezingen verwacht.

Vooralsnog zijn er in de officiële statistieken 215.500 mensen met of door het coronavirus overleden. Het dodental is net als in andere delen van Zuid-Azië vooralsnog erg laag met slechts 155 sterfgevallen per miljoen inwoners. In de VS is dat aantal meer dan elf keer keer hoger, in Brazilië twaalf keer hoger, in Frankrijk circa tien keer hoger en in Nederland bijna 6,5 keer hoger.

De gezondheidsautoriteiten van het Indiase Raad voor Medisch Onderzoek (ICMR) hebben tien van de 36 deelstaten of territoria als de grootste probleemgebieden aangewezen en daaronder zijn de wat aantal inwoners betreft grootste deelstaten Maharashtra en Uttar Pradesh.

132 arrestaties en bijna 30 gewonden bij rellen in Brussels park

De politie in Brussel heeft zaterdagavond 132 aanhoudingen verricht bij het uiteenjagen van een illegaal feest van voornamelijk jongeren in het stadspark Ter Kamerenbos. Bij de ongeregeldheden vielen volgens de politie 28 gewonden, onder wie dertien agenten. De autoriteiten hadden het ’knalfeest’ La Boum 2 vooraf verboden en stuurden honderden agenten naar het park.

Tekst loopt door onder de foto.

Desondanks kwamen er tussen de duizend en tweeduizend mensen op af. Onder hen ook andere tegenstanders van coronamaatregelen, zoals een gepensioneerd militair in uniform die zei dat de grondrechten in België worden geschonden en mensen weer moeten kunnen „leven in menselijkheid.” Tal van jongeren zochten de confrontatie met de oprukkende agenten die onder meer met waterkanonnen het park schoonveegden. Daarna keerde de rust terug in het Ter Kamerenbos.

La Boum 2 was een poging de massale bijeenkomst in het park van 1 april over te doen. Toen kwamen duizenden jongeren af op het festival La Boum. Dat bleek echter een 1 aprilgrap te zijn. Maar de duizenden vermaakten zich er uitstekend en bleven ondanks aandringen van de oproerpolitie in het park. Het leidde tot wat Belgische media „een veldslag tussen jongeren en de politie” noemden, met tientallen gewonden en arrestaties.

6.30 - Duitsers potten veel goud op door onzekerheid corona

Duitsers hebben vanwege de onzekerheid door de coronacrisis een recordhoeveelheid goud opgepot. Volgens een studie hebben particulieren in Duitsland nu voor ongeveer 9089 ton aan goud verzameld in de vorm van munten, staven en juwelen.

Dat is volgens onderzoekers van de Steinbeis Universiteit in Berlijn ongeveer 269 ton meer dan in 2019. Veel mensen zien goud als een veilige en waardevaste belegging in onzekere tijden. De Duitse centrale bank heeft 3362 ton aan goud in zijn kluizen opgeslagen.

22.00 - Technische problemen met website voor coronatest na een dag over

Nederlanders die zich willen laten testen op het coronavirus en zich willen laten vaccineren tegen het virus kunnen daarvoor weer een afspraak maken, meldt de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. De GGD meldde zaterdagochtend dat er technische problemen waren met de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl. Later op de dag bleek dat ook via de telefoon geen afspraak gemaakt kon worden. Even na 18.00 uur was de telefonische storing verholpen en vlak voor 22.00 uur meldde de GGD dat ook online alles weer werkte.

De storing is veroorzaakt „door een hardware-probleem bij een van onze leveranciers. Hierdoor ondervonden we helaas problemen tijdens inloggen op verschillende GGD-applicaties”, twitterde de GGD GHOR Nederland.

Twee coronapatiënten overleden na stroomuitval in MUMC Maastricht

Twee coronaptiënten die werden behandeld op een verpleegafdeling van het ziekenhuis in Maastricht zijn overleden nadat hun zuurstoftoediening stilviel in de nacht van donderdag op vrijdag als gevolg van een stroomstoring. De inspectie heeft een onderzoek ingesteld.