Nieuws/Buitenland
2116699
Buitenland

Israël: weer raketten afgevuurd

JERUZALEM - Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag stellingen bestookt van Hamas als vergelding voor een raketaanval door Palestijnse militanten vanuit de Gazastrook op Israël. Dat meldt het Israëlische leger, dat Hamas verantwoordelijk houdt voor de beschietingen vanuit de Gazastrook.

Volgens inwoners van Gaza zijn ten minste drie doelen van Hamas geraakt. Voor zover bekend raakte niemand bij de luchtaanvallen gewond.

Eerder op de dag werden vier raketten richting Israëlisch grondgebied afgevuurd. Volgens het leger zijn drie daarvan neergehaald en heeft één raket Israël nooit bereikt. De beschietingen zorgden ervoor dat in de grensplaatsjes opnieuw het luchtalarm afging.

Projectielen afgevuurd

Het geweld laaide afgelopen week ook al op. Strijders van Hamas en Islamitische Jihad vuurden dinsdag en woensdag tientallen projectielen af op Israël. Dat sloeg terug met luchtaanvallen op doelen in de Palestijnse enclave. Hamas kondigde na Egyptische bemiddeling een wapenstilstand af.

Het is nog onduidelijk welke groep achter de beschieting van zaterdag zit. Palestijnse bronnen zeggen tegen de krant Haaretz dat Hamas, dat aan de macht is in de Gazastrook, dat probeert te achterhalen. Het zou mogelijk gaan om een groep die op eigen houtje handelt. Voor zover bekend vielen door de beschieting geen slachtoffers.

Meerdere branden

Aan de Israëlische kant van de grens met de Gazastrook braken zaterdag ook meerdere branden uit. De hulpdiensten vermoeden dat brandende vliegers het grenshek over zijn gestuurd, bericht Haaretz.