Nieuws/Buitenland
2117221657
Buitenland

Traangas en waterkanon ingezet bij grimmig protest in Brussel

De politie zet traangas in.

De politie zet traangas in.

Brussel - De politie heeft traangas en een waterkanon ingezet bij een protest tegen coronamaatregelen in Brussel. In de Belgische hoofdstad waren naar schatting 8000 demonstranten op de been. Volgens Belgische media zoals Het Laatste Nieuws verliep de mars, die aan het einde van de middag zijn eindpunt had bereikt, behoorlijk chaotisch en was sprake van een grimmige sfeer.

De politie zet traangas in.

De politie zet traangas in.

Groepjes betogers richtten zich aan het einde van de protesttocht tegen aanwezige agenten en bestookten hen met vuurwerk en andere projectielen. Agenten reageerden met traangasgranaten en een waterkanon. Ook tijdens de mars zochten demonstranten de confrontatie met de politie, maar bleven schermutselingen uit. Wel is straatmeubilair vernield en werden ramen van een aantal panden ingegooid, zo is op beelden op sociale media te zien. Ook enkele politiewagens raakten beschadigd. Onduidelijk is of er gewonden zijn gevallen en of er arrestaties zijn verricht.

Brandweermannen in werkkleding deden ook mee aan de betoging. Dat gebeurde niet na een oproep door de vakbonden, zo verzekerde Eric Labourdette van vakbond VSOA LRB aan het Belgische persbureau Belga. „De betogers uiten hier hun ongenoegen tegen de coronamaatregelen. Wij zijn niet tegen”, aldus de vakbondsman. De brandweerlieden, voor wie er mogelijk ook een vaccinatieplicht komt, zullen volgens Labourdette wel deelnemen aan de actiedag van het personeel uit de zorgsector die dinsdag wordt gehouden.

De politie in actie in Brussel.

De politie in actie in Brussel.

De vorige grote betoging tegen coronamaatregelen, op 21 november, trok volgens de politie 35.000 deelnemers en werd ontsierd door rellen. Ook werden vernielingen aangericht in de Belgische hoofdstad en raakten drie agenten gewond.