Nieuws/Binnenland
2117413600
Binnenland

Man (65) dood door metalen bal op Highland Games

GELDROP - Bij de Highland Games in Geldrop is een 65-jarige inwoner van die plaats overleden nadat hij werd geraakt door een metalen bal.

De wedstrijden met onder meer het onderdeel kogelslingeren vonden zondag plaats op het Landgoed Kasteel Geldrop. Het slachtoffer liep in een tuin van het kasteel naast het wedstrijdterrein toen hij werd geraakt door de bal die over een heg vloog, melden getuigen. „De man kon de bal door de hoge heg niet zien aankomen, werd vol geraakt en viel op de grond”, schrijft het Brabants Dagblad.

Hulp voor het slachtoffer mocht niet meer baten, hij overleed ter plekke zegt de politie. De spelen zijn na het incident stilgelegd. De organisatie was niet bereikbaar voor een toelichting.

Voorzitter Tommy de Bruijn van de Highland Games Federatie vertelt aan het Brabants Dagblad dat de 20-jarige atleet die de bal gooide „ongelukkig ten val kwam, waarna de bal rigoureus van richting veranderde.” De man die de 8 kilo zware bal gooide, is volgens de federatievoorzitter zwaar aangeslagen. „Hij kreeg zondag al gelijk slachtofferhulp aangeboden”, laat de Bruijn weten aan het Brabants Dagblad.

Vergunning

De politie is nog bezig met het onderzoek naar de toedracht. Samen met de gemeente Geldrop-Mierlo wordt ook bekeken of er een vergunning nodig was geweest voor het evenement. De organisatie had die nu niet aangevraagd, omdat ervan uitgegaan werd dat de permanente evenementenvergunning van het Landgoed Kasteel Geldrop voldoende zou zijn, aldus een woordvoerster van de gemeente. Ze wijst erop dat de organisator Highland Games Federatie Nederland ervaring heeft met dit soort wedstrijden.

De Highland Games hebben hun oorsprong in Schotland. Naast de discipline Hammer Throw, waarbij een metalen bal wordt geworpen die aan een stok vastzit, stonden onder meer de Stone put (stenen gooien) en Caber Toss (boomstam flippen) op het programma.

Ter illustratie: hamer met een zware bal aan een stok (niet de hamer uit het verhaal).

Ter illustratie: hamer met een zware bal aan een stok (niet de hamer uit het verhaal).