Nieuws/Binnenland
2117582475
Binnenland

Pleidooi voor proefproces: ’Katten moeten niet buiten kunnen loslopen’

Amsterdam - Ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst willen dat er een proefproces komt tegen huiskatten en hun baasjes. Om zeldzame vogelsoorten te beschermen tegen jagende katten, moet de rechter duidelijk maken dat katten buiten niet mogen loslopen, vinden ze.

„Waarom moet de hond wel aangelijnd zijn en de kat niet? De kat is veel gevaarlijker voor beschermde vogels en reptielen”, zegt Smit tegen Nieuwsuur. „Onze gezellige huiskatten vangen jaarlijks tussen de 17 en 200 miljoen vogels. En daar zitten ook veel zeldzame en beschermde dieren bij.”

Zelfs bij de laagste inschatting worden 32 vogels per minuut gedood, rekent Smit voor. „Laat de rechter zich daar maar eens over uitspreken.”

Trouwborst pleit niet voor het eerst voor een uitspraak over loslopende huiskatten. Krap een jaar stelde hij met zijn collega-rechtswetenschapper van de Tilburg Universiteit Han Somsen dat huiskatten schade veroorzaken aan de biodiversiteit. En dat is in strijd met Europese wetgeving. Door het doden en verstoren van wilde dieren en het overbrengen van ziektes zou de huiskat wereldwijd een van de schadelijkste ’invasieve exoten’ zijn.

Onderzoek

Trouwborst en Somsen publiceerden een onderzoek in het rechtswetenschappelijke tijdschrift Journal of Enviromental Law. Ze stelden dat, op grond van Europese natuurbeschermingsregels, het verboden zou moeten zijn om katten los buiten te laten lopen.

Trouwborst en Somsen stelden dat, als de zaak voor de rechter komt, het wel eens tot een verbod op het loslopen van katten kan komen. „Ik zou niet weten waarom die tot een fundamenteel andere conclusie zou komen”, aldus Arie Trouwborst toen.

Het standpunt van de twee zorgde voor veel commotie, vooral bij kattenliefhebbers die vinden dat hun lievelingetjes ook recht hebben op een vrije wandeling in de natuur. Echter, ook juristen en biologen plaatsten vraagtekens bij de stelling van Trouwborst en Somsen.

Bioloog Midas Dekkers was kort in zijn reactie: „Dat is een zaak tussen vogeltjes en katten onderling. Vogeltjes waren er al, en dat wij katten hebben gedomesticeerd is eerder de schuld van de mensen. Daar staat tegenover dat de mensen de afgelopen twee eeuwen alle kleine roofdieren in Nederland hebben verwijderd.” Advocaat en docent dierenrecht Iaira Boissevain reageerde: „Na de stikstofuitspraak ga je geloven dat alles een kans maakt voor de rechter, ”maar misschien moeten we eerst het grotere plaatje bekijken?”

Europese Commissie

En de EU tenslotte liet weten op geen enkele wijze kattenbezitters te willen verplichten om Poekie en co aan te lijnen. „Wij ontkennen categorisch dat er op basis van een natuurrichtlijn een verplichting zou zijn om katten aan te lijnen”, aldus een woordvoerster van de Europese Commissie. „Maar katten zijn niet de grootste bedreiging voor de biodiversiteit”, aldus de zegsvrouw.