Nieuws/Binnenland
211762
Binnenland

Publieke tribune tijdens rechtszaak ontruimd

18 jaar geëist voor moord in Enschede

Joey Moes

Joey Moes

ALMELO - Met achttien jaar gevangenisstraf wil het Openbaar Ministerie (OM) een 32-jarige man uit Hengelo bestraffen voor de moord op Joey Moes (24) uit Enschede. Die eis legde de officier van justitie woensdag neer bij de rechtbank in Almelo, waar de verdachte terechtstaat voor de moord in december 2014.

Joey Moes

Joey Moes

De strafeis valt extra hoog uit omdat de verdachte gedurende een tijdelijke invrijheidstelling wegens gebrek aan bewijs voor de moord nog een reeks overvallen en mishandelingen beraamde en pleegde in Zwolle, Eck en Wiel, Enschede en Rijssen.

Het OM vindt dat er inmiddels voldoende wettig en overtuigend bewijs is dat de verdachte op 17 december 2014 Moes van dichtbij in zijn gezicht heeft geschoten. Moes zou door hem met een sms’je naar een parkeerplaats in Enschede zijn gelokt. Hij overleed korte tijd daarna.

Publieke tribune ontruimd

Parketwachters van de rechtbank Almelo moesten de publieke tribune moeten ontruimen tijdens het strafproces rond Joey Moes. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak liepen de emoties hoog op.

Toen er een scheldpartij ontstond en de zaak uit de hand dreigde te lopen, werd de tribune ontruimd en het proces tijdelijk geschorst. Zes mannen zijn vervolgens uit het Paleis van Justitie gezet. Tijdens eerdere zittingen deden zich ook al incidenten voor.

Conflict over partij drugs

Verdachte en slachtoffer hadden een conflict over een partij drugs. Enkele weken eerder zou de verdachte zijn mishandeld door het latere slachtoffer en diens vader. De verdachte zou Joey in december 2014 met een lok-sms’je naar een parkeerplaats aan de Zonstraat hebben weten te lokken, waarna hij hem van dichtbij in zijn gezicht schoot.

De verdachte was volgens justitie op dat moment radeloos. Hij zou enkele weken daarvoor door Joey en diens vader zijn mishandeld bij een ruzie om drugs. Daarop regelde hij een wapen, lokte Joey naar buiten en schoot hem van dichtbij neer. De verdachte ontkende altijd en beweerde dat ene ’Sam’ de liquidatie op zijn geweten zou hebben. Omdat uitgebreid onderzoek naar die Sam niets opleverde, gaat justitie er vanuit dat hij niet bestaat.

Meerdere overvallen gepleegd

De verdachte werd medio 2015 weer op vrije voeten gesteld omdat er volgens het OM geen redenen waren om hem nog langer vast te houden. Vervolgens pleegde hij meerdere gewapende overvallen. Daarvoor stond hij woensdag eveneens terecht. Dat hij de overvallen uitgerekend pleegde terwijl hij verdachte was in een moordzaak rekent het OM hem extra zwaar aan. Op 28 juni wordt uitspraak gedaan in de zaak.