Nieuws/Binnenland
211814
Binnenland

Nederlander bankroet door Gambiaanse

Zaak ’nepliefde’ later voortgezet

Aisha

Aisha

AMSTERDAM - De rechtszaak van de door ’liefdesoplichting’ aan Gambia gekluisterde Leidenaar Roelof Karel (61) tegen zijn nu in Zoetermeer wonende Senegalese ex-vriendin Aisha, wordt een kwestie van lange adem.

Aisha

Aisha

Zojuist is in de Gambiaanse stad Brikama een hoorzitting beëindigd over de eis van de Nederlander om zijn woning aldaar geheel in eigendom te krijgen. Bij aankoop had hij het voor de helft op naam van Aisha gezet, omdat zij hem onder valse voorwendselen zou hebben wijsgemaakt dat dit volgens de lokale wet verplicht is.

De zaak wordt pas op 4 juli voortgezet onder voorzitterschap van de Nigeriaanse rechter E. Orgar. „Dan begint eindelijk de inhoudelijke behandeling van de zaak waar ik nu al bijna twee jaar op wacht”, zo verzucht Karel kort na de hoorzitting. Formeel moet zijn gedaagde ex dan vanuit Zoetermeer naar West-Afrika komen. „Er komt een kruisverhoor, dat hopelijk nog deze zomer leidt tot een definitieve uitspraak”, aldus de berooide Nederlander, die zijn relatie moest naar eigen zeggen moest bekopen met een bankroet.

Karel heeft zo zijn twijfels of zijn gewezen vriendin bij het kruisverhoor wel komt opdagen. „Ze heeft steeds allerhande smoezen en wil de boel slechts vertragen”, aldus de voormalige Leidenaar. Aisha weigert categorisch elk commentaar.

De in De Telegraaf opgetekende sneue liefdesgeschiedenis van de Leidse ondernemer leidde tot tal van reacties. Dit verbaast woordvoerster Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk niet: „Ook hier hebben we tal van dossiers van mensen die zijn opgelicht nadat ze hun hart waren verloren. De liefde wordt door kwaadwillenden uit bijvoorbeeld West-Afrika of Oost-Europa gebruikt als aas, waarna wordt gevraagd om te investeren in huizen of sieraden en anderszins.”

Volgens de Fraudedesk is het leed vaak niet te overzien. „Slachtoffers zijn niet alleen hun geld, maar ook hun geliefde en het geloof in de medemens kwijt. In Australië hebben de autoriteiten wel eens gezegd dat dit soort drama’s meer zelfdodingen dan verkeersslachtoffers oplevert.”