Nieuws/Buitenland
2118281
Buitenland

Duizenden herdenken slachtoffers Luik

LUIK - Ongeveer 3000 mensen hebben in Luik de slachtoffers herdacht van de dodelijke schietpartij afgelopen dinsdag in de Belgische stad. De deelnemers legden bloemen neer en staken kaarsen aan. Ook gingen honderden witte ballonnen de lucht in op de plek waar het drama plaatsvond.

De deelnemers verzamelden zich aan het begin van de middag op een plein in het centrum van de stad van waar ze de zogenoemde Witte Mars naar de boulevard d’Avroy liepen, waar gedetineerde Benjamin Herman drie mensen doodschoot, twee politieagentes en een 22-jarige student. Ook raakten meerdere agenten gewond. De politie schoot Herman uiteindelijk dood in een vuurgevecht.

Deelnemers wilden solidariteit betuigen met de nabestaanden en bezorgdheid uitspreken over het geweld in de samenleving. „Ik ben politieagent geweest en ik heb nooit een kogelvrij vest gedragen”, zei een deelnemer tegen het Belgische VRT Nieuws. „Nu moeten agenten elke dag een kogelvrij vest dragen. Dat is wel een teken dat er iets misloopt in de maatschappij.”

Ook vrienden en kennissen van de doodgeschoten student Cyril Vangriecken waren aanwezig. „Cyril wilde onderwijzer worden om zijn opvoeding en zijn waarden door te geven”, zei de moeder van een vriend van het slachtoffer. „We vergeten je nooit, jij, de perfecte zoon, broer, vriend. We zullen ervoor vechten dat dit nooit meer gebeurt.”