Nieuws/Buitenland
2119350303
Buitenland

Trump maakt account op videoplatform Rumble

TORONTO - Donald Trump heeft een account gemaakt op het bij conservatieve Amerikanen populaire videoplatform Rumble. Het enige op Trumps account is tot nog toe een aankondiging voor een livestream van zijn bijeenkomst dit weekend in Ohio.

Bij de aankondiging staat dat Trump tijdens zijn eerste rally na zijn presidentschap gaat uitleggen hoe hij de Verenigde Staten wil redden. Zijn video is ruim 4000 keer bekeken. Ook de zoon van Donald Trump is actief op het platform.

Veel conservatieve Amerikaanse politici en opiniemakers hebben het afgelopen jaar een account aangemaakt op het Canadese Rumble, omdat hun video’s werden gemarkeerd als mogelijk onwaar op sociale media als YouTube, Facebook en Twitter. Zo vond Congreslid Devin Nunes dat YouTube zijn content te veel censureerde en stapte daarom over.

Het sociale medium begon als platform dat vooral populaire (dieren)filmpjes en nieuwsvideo’s deelde. Sinds vorig jaar is het flink gegroeid, onder meer door de overstap van conservatieve Amerikanen. Oprichter en ondernemer Chris Pavlovski wil met het platform tegenwicht bieden aan Youtube. Ook aanhangers van omstreden theorieën rond 5G-straling en QAnon roeren zich op de videosite.