Nieuws/Buitenland
2119516101
Buitenland

Dodental gezonken migrantenboot opgelopen naar 94

TARTUS - De gezonken migrantenboot voor de Syrische kust donderdag heeft aan 94 mensen het leven gekost. Op Syrische staatstelevisie werd zaterdag bekendgemaakt dat het dodental verder opliep nadat meer lichamen aanspoelden langs de kust van het land.

Eerder werd duidelijk dat reddingswerkers al 86 lichamen hadden geborgen. Zeker twintig mensen zijn gered en liggen in ziekenhuizen in Syrië. Mogelijk zaten er in totaal zo'n 120 tot 150 mensen op het vaartuig, vertelden overlevenden.

Volgens plaatselijke media vertrok het schip dinsdagochtend vanuit Tripoli, niet ver van de Syrische grens, richting Cyprus. Volgens de VN waren er mensen van verschillende nationaliteiten aan boord, onder wie veel Syriërs, Libanezen en Palestijnen. Persbureau Reuters meldt dat het om het dodelijkste drama met een migrantenboot vanuit Libanon ooit gaat.

De boot zou 45 kilometer noordelijker bij het Syrische eiland Arwad al gezonken zijn. Hoe dat kon gebeuren is niet duidelijk. De eerste lichamen en overlevenden werden opgepikt door Syrische vissers, die de autoriteiten in de Syrische haven Tartus alarmeerden.

Libanon heeft recentelijk een piek in de emigratie gezien als gevolg van een diepe economische crisis en bovendien is de afgelopen tien jaar een groot aantal Syrische vluchtelingen in het kleine Libanon neergestreken. Het aantal mensen dat Libanon over zee verliet of probeerde te verlaten, verdubbelde volgens de vluchtelingenorganisatie van de VN in 2021 bijna ten opzichte van 2020 en steeg in 2022 opnieuw met meer dan 70 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.