Nieuws/Buitenland
2119709719
Buitenland

Taiwan vreest dat China verdediging kan ’lamleggen’

TAIPEI - In Taiwan groeien de zorgen over de militaire slagkracht van het grote buurland China. De Chinese strijdkrachten hebben nu de middelen om de verdediging van de eilandenstaat met raketten en cyberaanvallen „lam te leggen”, concludeert het ministerie van Defensie in een jaarlijks rapport dat is ingezien door persbureau Reuters.

In het rapport wordt volgens Reuters een veel grimmiger beeld geschetst dan een jaar eerder. China zou onder meer de mogelijkheid hebben om met „elektronische aanvallen” de communicatie te blokkeren in een deel van de regio. China zou met raketten ook overal op het eiland precisieaanvallen kunnen uitvoeren, staat in het rapport, dat is bedoeld voor het Taiwanese parlement. Het kan daarmee Taiwanese commandocentra en lucht- en zeestrijdkrachten „lamleggen.”

Het zou zelfs mogelijk zijn om de Taiwanese luchtverdediging en andere systemen tijdelijk uit te schakelen. „Dat vormt een enorm gevaar voor ons”, aldus het ministerie.

China heeft ook steeds meer mogelijkheden om Taiwanese strijdkrachten in te gaten te houden, denkt Taiwan. Het land zou daarbij gebruik maken van het Beidou-navigatiesysteem, het Chinese antwoord op gps. Ook zetten de Chinezen volgens Taiwan regelmatig spionagevliegtuigen, drones en schepen in om inlichtingen te vergaren.

Het communistische China ziet het democratisch bestuurde Taiwan als eigen grondgebied en voert de militaire druk steeds verder op. De Chinese luchtmacht laat regelmatig gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers langs het eiland vliegen.

Hoewel China een aanval op het eiland nooit heeft uitgesloten, beschikt het volgens het Taiwanese ministerie nog niet over de transportmogelijkheden voor een grootschalige invasie. De Chinese strijdkrachten zouden wel proberen die capaciteiten te verbeteren.